Hlavní obsah

Apple vyhrál soud v Číně, smí opět prodávat iPady

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci společnosti Apple si mohou oddychnout, soud v Šanghaji vyhověl americkému počítačovému gigantu a dovolil mu opět prodávat na území Číny počítačové tablety. Firma s logem nakousnutého jablka ale zatím vyhrála pouze bitvu, o konečném výsledku války o název iPad bude ještě rozhodovat soud vyšší instance.

Článek

Spor o název iPad začal těsně před koncem loňského roku, kdy soud v Šenzenu rozhodl, že název iPad má ve vlastnictví společnost Proview. Na to konto začali v lednu zabavovat v desítkách měst po celé Číně prodejcům iPady s tím, že jejich prodej je nelegální.

Proti středečnímu rozhodnutí šanghajského soudu, který prodej tabletů opět dovoluje, se společnost Proview odvolala a dále usiluje o zákaz prodeje i náhradu škody za používání názvu iPad ve výši 1,5 miliardy dolarů, tedy přes 28 miliard korun.

Navíc se podle serveru Mac Rumors čínská firma snaží, aby úřady zakázaly také export výrobků Applu z Číny. To by mělo pro Apple fatální následky, protože přímo v Číně se počítačové tablety amerického počítačového giganta sestavují.

Značku iPad zástupci Applu koupili v roce 2009 od britské společnosti IP Application za 50 000 USD - téměř milión korun. Jak se ale postupně ukázalo, IP Application nebyla prvním registrátorem značky, ale pouze koupila práva v roce 2006, tedy dříve než jakýkoliv počítačový tablet od Applu vůbec existoval, od tchajwanské pobočky výrobce monitorů Proview.

A právě v tom je podle zástupců společnosti Proview problém. Tím, že značka byla koupena od tchajwanské pobočky a nikoliv od čínské centrály, neopravňuje nikoho kromě firmy Proview používat na území Číny název iPad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám