Hlavní obsah

O nové weby s koncovkami názvů firem a států má zájem zatím jen sto žadatelů

Novinky, mif

V polovině ledna celosvětový správce internetových domén ICANN odstartoval jednu z největších změn v historii internetu, která firmám i státním organizacím umožňuje používat generické domény nejvyšší úrovně. O ty zažádalo za měsíc sto subjektů, brzy se tak mohou objevit stránky jako nejctenejsi.novinky, pivo.gambrinus, nebo mesto.litomerice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Už je to více než měsíc od chvíle, kdy ICANN nastartoval proces vzniku nových generických domén. Aby bylo možné žádost o doménu podat, je nutné nejdříve zaregistrovat žadatele. Ten pak má možnost požádat o přidělení slotů pro maximálně 50 domén,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Vytvoření slotu není žádná levná legrace, žadatel za něj musí složit minimálně 5000 USD, tedy bezmála 100 tisíc korun. „ICANN nedávno oznámil, že počet registrovaných uživatelů překročil 100. Jsme teprve na začátku druhé třetiny časové periody, takže těžko odhadovat, jak se situace vyvine, ale zatím to není nijak omračující číslo,“ míní Filip.

Podle něj se navíc nedá předpokládat, že všichni z aktuálně přihlášené stovky uživatelů si domény skutečně zaregistrují, nebo že vzhledem k vysoké ceně zaregistrují větší počet domén. „Nicméně do 29. března je ještě čas pro registrace uživatelů. Do 12. dubna poté budou muset podat všechny své žádosti. Zcela jasno tedy bude až pár dnů po tomto datu,“ dodal ředitel sdružení CZ.NIC.

Filip už dříve uvedl, že je velice pravděpodobné, že o nový typ domény projeví zájem například velkoměsta jako je New York, Paříž nebo Berlín. Až doposud existovalo pouze 22 domén nejvyšší úrovně, jako je .cz, .com, .eu, či .org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám