Hlavní obsah

Spor o název iPad graduje, čínské úřady zabavují Applu počítačové tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy Applu s počítačovými tablety na lukrativním čínském trhu dále gradují. V prosinci soud v Šenzenu rozhodl, že název iPad nepatří americkému počítačovému gigantu, ale společnosti Proview, a proto se nesmí prodávat. Tamní úřady nyní začaly ve velkém zabavovat v obchodech prodejcům nové iPady.

Článek

Společnost Proview požádala soud o zabavování iPadů ve více než čtyřech desítkách největších měst. Tento týden razie proběhly ve městech Čeng-čou a Čching-tao, již dříve se pak počítačové tablety s logem nakousnutého jablka zabavovaly ve městech Š'-ťia-čuang a Sü-čou.

Jako náhradu škody za používání názvu iPad požaduje Proview 1,5 miliardy dolarů, tedy přes 28 miliard korun. Řada zahraničních pozorovatelů se domnívá, že Proview soudní při s Applem vede kvůli tíživé finanční situaci, ve které se v současnosti nachází. "Obrátili jsme se na Apple prostřednictvím našich zástupců kvůli urovnání, ale doposud jsme od nich neobdrželi žádnou odpověď," uvedl podle ČTK právník Proview Sie Siang-chuej.

Celý spor není vůbec jednoduchý, protože zástupci Applu se domnívali, že mají vlastnická práva od roku 2009, kdy je koupili od britské společnosti IP Application za 50 000 USD - téměř milión korun.

Jak se ale postupně ukázalo, IP Application nebyla prvním registrátorem značky, ale pouze koupila práva v roce 2006, tedy dříve než jakýkoliv počítačový tablet od Applu vůbec existoval, od tchajwanské pobočky výrobce monitorů Proview.

A právě v tom je podle zástupců společnosti Proview problém. Tím, že značka byla koupena od tchajwanské pobočky a nikoliv od čínské centrály, neopravňuje nikoho kromě firmy Proview používat na území Číny název iPad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám