Hlavní obsah

Českých internetových domén je už 900 tisíc, milión jich bude ještě letos

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 13. února, přesně v 16:12:14 hodin, byla zaregistrována 900 000. internetová doména s koncovkou .CZ. Upozornilo na to sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu. Podle něj by magická miliónová hranice mohla být pokořena ještě letos.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„800tisící doménu jsme zaevidovali přesně 13. května loňského roku, tedy právě před osmi měsíci. I s ohledem na dlouhodobý trend je proto velice pravděpodobné, že jubilejní doménu zaevidujeme ještě letos. Měsíčně je zaregistrováno přibližně 10 tisíc domén,“ konstatoval Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

„Tento stav trvá už pomalu pět let, konkrétně od října 2007, kdy jsme začali naplno využívat náš vlastní registrační systém FRED,“ dodal s tím, že registrace internetové domény s pořadovým číslem 900 000 nemohla být naplánována lépe. V pondělí to bylo totiž přesně 20 let od doby, kdy byl do Československa oficiálně zaveden internet. [celá zpráva]

První pokusy s připojením k celosvětové počítačové síti probíhaly už na konci roku 1991. Ještě předtím existovaly v ČSR sítě FidoNet, EUnet a EARN. Koncovku .CZ Česká republika používá od roku 1995. Před rozpadem Československa v roce 1993 měly domény koncovku .CS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám