Hlavní obsah

Patentová válka nebere konce, Apple podal novou žalobu na Samsung

Americká společnost Apple Inc. stupňuje tlak v právním boji s jihokorejským konkurentem Samsung Electronics. Tentokrát se zaměřila na chytrý telefon využívající nejnovější software Android nazývaný Ice Cream Sandwich. Apple požádal soud v Kalifornii, aby zablokoval prodej nového chytrého telefonu Galaxy Nexus od Samsungu, který údajně porušuje čtyři jeho patenty.

Foto: Samsung

Galaxy Nexus

Článek

Galaxy Nexus je vůbec prvním telefonem, který použil nejnovější verzi Androidu. Později novou verzi začaly používat také firmy HTC či Motorola Mobility. Obě vedou rovněž právní spory s Applem.

Podle nezávislého odborníka na patenty Floriana Meullera by se případné rozhodnutí o porušení patentu dotklo i Googlu, který by nemohl popřít, že je také zodpovědný za porušení patentů. Žaloba byla podle něj podána nejprve na Galaxy Nexus, protože je nový a důležitý.

Samsung na dotaz agentury Reuters uvedl, že byl o žalobě informován. Dodal, že hodlá i nadále prosazovat svá práva k duševnímu vlastnictví a bránit se útokům Applu. Podle jihokorejského elektronického giganta porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u obou generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

V právních sporech je zatím jihokorejský elektronický gigant neúspěšný. Pařížská i milánská justice se ve svých verdiktech v polovině ledna shodla, že neexistuje žádný právní základ, podle kterého by se měly přístroje od Applu přestat prodávat. Rozhodnutí soudů ale není konečné a Samsung se proti němu může odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám