Hlavní obsah

V České republice demonstrovalo přes 2500 lidí proti smlouvě ACTA

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, lž, KOC, sve

Na demonstraci proti smlouvě ACTA přišlo v Praze v sobotu odpoledne asi dva tisíce lidí, v Brně pak na 300 osob a v Ostravě 200. Česko se tak připojilo k celosvětovým protestům proti dohodě, jež podle svých odpůrců omezí svobodu internetu. V České republice lidé protestovali asi ve dvou desítkách měst.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Protest kvůli Obchodní dohodě proti padělatelství (ACTA) se konal 11. února také v Brně. Účastníkům protestu vadí to, že vláda ratifikaci pouze pozastavila a smlouvu výslovně nezamítla. V průvodu centrem města se sešlo na 300 protestujících.

Článek

Na Staroměstském náměstí v Praze se v sobotu krátce po 14 hodině sešlo podle policejních odhadů asi tisíc lidí, kteří tam protestovali proti mezinárodní smlouvě ACTA. Demonstranti, svolaní Českou pirátskou stranou, požadovali zastavení ratifikace obchodní dohody proti padělatelství. Žádali také přijetí ústavního zákona garantujícího svobodný internet v ČR, transparentnější projednávání mezinárodních smluv či otevření financování státních institucí a politických stran kontrole veřejnosti.

Někteří z účastníků pražského protestu měli masky Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, které symbolizují hackerskou skupinu Anonymous. Nad davem, na který dohlíželo desítky policistů, vlály pirátské vlajky a řada transparentů s nápisy: ACTA smrdí, ACTA škodí vám i lidem ve vašem okolí, ACTA = kyberfašismus.

Demonstrace vyvrcholila pochodem

Ze Staroměstského náměstí se demonstranti vydali na protestní průvod Pařížskou ulicí přes Čechův most před sídlo vlády. Během pochodu narostl počet účastníků na dva tisíce.

U budovy kabinetu se průvod zastavil a zazněly projevy. Pak demonstranti dorazili na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři otevřeli stránky s peticí proti ACTA.

"Pozastavení ratifikace smlouvy ACTA považujeme určitě za vítězství, ale nepřeceňujeme ho. Chceme, aby byla dohoda zastavena úplně," řekl místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Očekávalo se, že se v sobotu po celé republice sejde na protestech dohromady 10 000 lidí. Nakonec demonstrovalo přes 2500 lidí.

Protesty v dalších městech

V Brně přivedl nesouhlas proti obchodní dohodě na náměstí Svobody podle odhadu nejméně 300 lidí.

Dvě stovky demonstrantů se sešly v Plzni. Celý protest proběhl v klidu a bez problémů. Skupinku zastavila hlídka městské policie, která si od tří mladíků, kteří měli na tvářích masky, vyžádala doklady totožnosti.

Foto: Zehl Igor, ČTK

V průvodu centrem Brna se sešlo na 300 protestujících.

Protestovalo se i v Pardubicích na Pernštýnském náměstí, kde se po 14 hodině sešly asi čtyři desítky mladých lidí.  Akce měla poklidný, spíše happeningový charakter, účastníci většinou diskutovali mezi sebou. Krátce po začátku přijela na místo hlídka policie a nijak nezasahovala.

Jak uvedl Miroslav Kmínek z České pirátské strany: „Původně jsem chtěl jet do Prahy, kde jsou protesty masovější, ale je potřeba dát o tomto problému věděti i v regionech. Před čtrnácti dny nás tu bylo pět, teď několikanásobně víc.“

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Protesty v Pardubicích

V Ostravě rozbíjeli počítače

Přibližně 200 převážně mladých lidí se sešlo v Ostravě na centrálním Masarykově náměstí. Organizátoři před davem rozbíjeli počítače a mobilní telefony. Představovali celníky, kteří při kontrolách na hranicích ničí zabavené přístroje.

Krajský místopředseda Robert Adámek se během svého proslovu vžil do role celníka, který likviduje zabavené počítače a mobilní telefony s nelegálními soubory a programy. S kladivem v ruce se nejprve vrhnul na klávesnici notebooku. Nástroj pak předal zájemcům z řad demonstrantů. "Dovedu si představit, že se jim to bude líbit. Já si ale svůj počítač ničit nenechám," křičel do mikrofonu.

"Nechceme ACTA! Nechceme ACTA!" demonstroval při tom dav. Demonstraci pořádala moravskoslezská organizace České pirátské strany.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Protestující proti dohodě ACTA v Ostravě

Přibližně stovka převážně mladých odpůrců dohody ACTA se sešla také v Ústí nad Labem. Po proslovech před obchodním centrem se protestující vyzbrojení transparenty vydali do města. Za skandovaného Nechceme ACTA a dalších hesel prošel průvod kolem krajského úřadu až k magistrátu, kde byla akce po zhruba půl druhé hodině ukončena. Na náměstí v Teplicích, kam byl na sobotní odpoledne podobný protest svolán, přišli pouze čtyři lidé.

Na šedesát protestujících přišlo ve dvě hodiny odpoledne na liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše.„Čekali jsme trochu více lidí, ale vzhledem k takovému mrazu si vážím všech, kteří přišli," řekl k promrzlé skupině protestujících Petr Vyhnal z Pirátské strany.

Čtené pasáže textu petice přerušovala skupina skandováním a poskakováním, čímž se mladí demonstranti snažili alespoň trochu zahřát v třináctistupňovém mrazu.

Česká vláda tento týden pozastavila kvůli nejasnostem ratifikační proces smlouvy ACTA. Protestujícím to však nestačí. Podobně se zachovalo Německo, Polsko a Slovensko. [celá zpráva]

Zástupci hudebního průmyslu, podle nichž je smlouva potřebná, za to českou vládu kritizovali. [celá zpráva]

Opoziční sociální demokraté naopak vyzvali vládu, aby od smlouvy zcela odstoupila.

Protesty ve světě

Proti dohodě, která podle jejích odpůrců omezí svobodné prostředí internetu, se v sobotu protestovalo po celém světě. Organizátoři očekávali 200 000 nespokojenců, ale Evropa prozatím hlásí jen několik tisíc demonstrantů. Výjimkou je Mnichov, kde se podle policie sešlo na 16 000 lidí odmítajících ACTA.

Na rozdíl od hojné účasti v bavorské metropoli zaznamenaly Berlín nebo porýnský Kolín prozatím asi 2000 demonstrantů, uvedla agentura DPA. K protestům v Německu vyzvalo přes padesát organizací a pořadatelé nesouhlasné akce připravili v 60 německých městech.

V Sofii se před parlamentem sešlo asi 300 Bulharů. Bulharsko sice dokument podepsalo, ale dohoda ještě čeká na ratifikaci v parlamentu. Protesty v zemi podporuje šéf socialistické opozice Sergej Stanišev.

Asi 500 lidí se dopoledne sešlo v maltské metropoli Vallettě. Dav s transparenty a maskami Guye Fawkese se dožadoval, aby vláda od sporné dohody odstoupila.

Mezi prvními Evropany, kteří v sobotu kvůli ACTA vyšli do ulic, byli podle AP Litevci ve Vilniusu. Desítky Poláků vyjádřily nesouhlas mimo jiné ve Varšavě. Na náměstí Dam v Amsterdamu demonstrovalo podle serveru nu.nl asi 250 lidí.

Anketa

Podporujete demonstrace proti smlouvě ACTA?
Ano
96,9 %
Ne
3,1 %
Celkem hlasovalo 20813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám