Hlavní obsah

Ženě hrozí doživotí, nechce prozradit heslo k notebooku

Novinky, mif

Americká justice řeší kuriózní případ. V roce 2010 policie v Coloradu zabavila notebook Ramoně Fricosuové kvůli tomu, že je podezřelá z bankovního podvodu. Ochráncům zákona se ale nepodařilo prolomit heslo jejího notebooku. A protože ho žena nechce prozradit, hrozí jí, že zůstane ve vězení, dokud tak neučiní. Upozornily na to servery Wired a DailyTech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K prozrazení hesla zašifrovaného pevného disku vyzvali Fricosuovou nejprve vyšetřovatelé, kteří se domnívají, že by v notebooku mohl být uložen usvědčující důkaz. To ale žena odmítla, protože podle pátého dodatku americké ústavy ji nikdo nemůže nutit vypovídat v její neprospěch.

Vyšetřovatelé se proto obrátili na soudce Roberta Blackburna, který případ v Coloradu řeší. Sdělili mu, že prolomení hesla šifrovaného disku by trvalo desítky let a navíc by mohlo poškodit počítač.

Soudce se po prostudování podkladů přiklonil na stranu vyšetřovatelů a překvapivě rozhodl, že Američanka musí do konce dalšího přelíčení, které proběhne 21. února, heslo prozradit. „Nedošel jsem k závěru, že by se pátý dodatek vztahoval na šifrovaná data,“ prohlásil Blackburn.

Žena prý heslo zapomněla

Obhájce Fricosuové namítl, že žena již po dlouhých měsících soudních tahanic heslo zapomněla, a tudíž jej nemůže sdělit. Soudce však trval na svém rozhodnutí a doporučil obžalované, aby si co nejdříve „vzpomněla“. Podle vyšetřovatelů by totiž Američanka mohla zůstat zadržena až do doby, než heslo prozradí. Tedy klidně až do konce života.

Rozhodnutí okresního soudu podpořila i nezávislá právnička Patricie Daviesová. „Potenciální zločinci – ať už se bavíme o vykořisťování dětí, národní bezpečnosti, terorismu, bankovních lupičích, nebo o obchodnících s drogami, by si mohli zašifrovat všechny usvědčující důkazy a vyhnout se tak spravedlnosti,“ uvedla.

S tím ale nesouhlasí organizace na ochranu lidských práv. Podle nich vyšetřovatelé nemají stoprocentní jistotu, že na pevném disku usvědčující důkaz skutečně je. Zároveň považují za nemorální zadržovat ženu, pokud heslo neprozradí.

Reklama

Výběr článků

Načítám