Hlavní obsah

Facebook se bojí, že kvůli mladému studentovi přijde o miliardy

Novinky, mif

Do sousedního Rakouska odcestovali v pondělí dva vysoce postavení zástupci sociální sítě Facebook. Ve Vídni budou jednat s 24letým studentem práv Maxem Schremsem, který ještě před koncem loňského roku podal stížnost na to, jakým způsobem pracuje Facebook s uživatelskými daty. Právě kvůli této aféře by mohly akcie firmy výrazně ztratit. Informoval o tom server New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Schrems si založil účet na Facebooku v roce 2008. Postupem času se stále více zajímal, jakým způsobem tato sociální síť pracuje s jeho osobními daty. Vyžádal si proto z irské pobočky, která má na starosti celou Evropu, všechny informace, které má o něm Facebook k dispozici.

Po prostudování dat zjistil, že v datech jsou obsaženy mimo jiné informace, které již dávno smazal. Shromažďovány jsou informace jako jména, adresy, nebo například informace o zaměstnání.

Podle Schremse takovéto shromažďování dat odporuje evropským zákonům, proto podal stížnost k irskému úřadu po ochranu osobních údajů proti jednání sociálního giganta. Ještě předtím založil stránky Evropa vs. Facebook, které se postupem času staly v podstatě občanským hnutím s podporou více než 40 tisíc lidí.

Regulátor nařídil Facebooku změny 

Irský regulátor již na konci prosince rozhodl, že Facebook musí změnit způsob, jakým shromažďuje a uchovává uživatelská data. Na nápravu má firma podle zprávy, kterou úřad vypracoval na 150 stran, až do konce července.

Není proto divu, že do Vídně se se Schremsem vydali v pondělí jednat dva vysoce postavení zástupci sociálního giganta – ředitel Facebooku pro evropskou politiku Richard Allan a další manažer z kalifornského ústředí. Společně chtějí probrat všechny studentovy výtky k počínání Facebooku.

Skandál ohledně práce s uživatelskými daty by vedle samotných uživatelů, kteří v podstatě vytváří celou hodnotu Facebooku, mohl mít velmi negativní vliv na cenu akcií firmy na burze. S těmi by se mělo začít obchodovat v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám