Hlavní obsah

ACTA jako rozbuška i začátek nové éry

Právo, míš, cg, jaš, far

Internetoví piráti a hackeři z hnutí Anonymous na sebe ve středu strhávali pozornost médií. Americké úřady totiž zablokovaly server Megaupload.com, který podle nich sdílením hudby, filmů a dalších dat porušoval autorské zákony.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejstahovanějších filmů byl Avatar, který zaznamenal 16,6 miliónu stažení.

Článek

Odvetou byly útoky hackerské skupiny na servery ministerstev a úřadů ve Francii, Polsku, Slovensku nebo v USA, na stránky Warner Music či českého Ochranného svazu autorského (OSA).

A protesty pokračují – jeden je svolán na čtvrtek do centra Prahy. K účasti se prostřednictvím Facebooku přihlásily více než čtyři tisíce lidí. [celá zpráva]

V Evropě je zdrojem sváru mezinárodní dohoda ACTA (Obchodní dohoda proti padělkům), která si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Netýká se jen filmových a hudebních děl, ale i napodobenin léků, značkového oblečení nebo elektroniky.

Za obranu svobody a přístupu k informacím se nesmí schovávat svoboda přístupu k soukromému majetku
Jan Svěrák

Úmluva ještě nevešla v platnost a už je trnem v oku té části internetové komunity, která si podle zastánců smlouvy zvykla na beztrestné nelegální stahování filmů, hudby, knih nebo her.

Paolo Coelho piráty brání

Podle předsedy představenstva OSA Romana Strejčka se ale kolem ACTA dělá zbytečný mediální humbuk. „Ataky na webové stránky a medializace kolem se soustředí pod hlavičkou svobodného internetu spíše na autorskoprávní rovinu. Celá věc je však složitější. Interně jsme se dohodli, že se k tomu budeme vyjadřovat s odstupem času,“ uvedl pro Právo Strejček.

Ke kritice americké obdoby smlouvy ACTA, nazývané SOPA (Stop Online Piracy Act), se připojil brazilský spisovatel Paolo Coelho. Na serveru ThePirateBay propagovali o víkendu jeho blog, v němž umělec argumentuje tím, že díky nelegálnímu šíření svých knih získával nové fanoušky, kteří si jeho literární díla nakonec koupili.

Přesvědčuje ho o tom zkušenost z Ruska. V roce 1999 tam vyšly tři tisíce kusů Alchymisty, Coelho pak na svůj web umístil odkaz na stažení „pirátské“ verze, která kolovala po ruském internetu. O rok později, když vyšel dotisk Alchymisty, se prodalo deset tisíc výtisků. A v roce 2002 pak prodal v Rusku už milión svých knih.

Na internetu fungují dva základní modely, jak sdílet a stahovat data. Server Megaupload.com, na němž by od 2. února mělo na nátlak amerických vyšetřovatelů začít mazání souborů, patří do skupiny serverů nabízejících volné místo pro ukládání souborů. V ČR tak funguje například portál Ulož.to, který je stejně jako YouTube nebo Facebook postaven na volném sdílení obsahu všemi zájemci. Druhým způsobem jsou výměnné sítě, ve kterých sdílejí soubory všichni uživatelé. Od svého vzniku v roce 2001 je populární i systém výměny pomocí tzv. torrentů.

Jen pro zajímavost: tuzemští uživatelé loni stahovali o třetinu větší množství dat než v roce 2010 a podle údajů České protipirátské unie (ČPU) zahrnuje 23,8 procenta celosvětového provozu na internetu pirátství.

Miliardové ztráty

Prezident Motion Picture Association of America, Inc. (MPAA) Bob Pisano k situaci nedávno prohlásil: „Ať už tomu říkáte pirátství, digitální krádež, nelegální stahování nebo neoprávněný streaming, jedná se o krádež tvůrčí práce druhých.“

Stejný názor vyjádřil pro Právo i režisér a producent Jan Svěrák. „Za obranu svobody a přístupu k informacím se nesmí schovávat svoboda přístupu k soukromému majetku. Intelektuální majetek je soukromé vlastnictví. Je to totéž, jako kdyby někoho napadlo jít do obchodu a vzít si zadarmo ovoce s odůvodněním, že potřebuje vitamíny. Někdo to musí vypěstovat, někdo zaplatit,“ uvedl muž, který vyhrál soudní spor poté, co zažaloval server Share Rapid za nelegální stahování svého filmu Kuky se vrací.

Jak Právu řekla ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová, škody způsobené internetovým audiovizuálním pirátstvím v roce 2011 v Česku se odhadují na více než 2,5 miliardy korun. „Existují však i odhady, které hovoří o škodě až 3,665 miliardy,“ dodala. Pro srovnání – server Megaupload.com měl způsobit škody kolem půl miliardy dolarů.

Jak vyplývá z údajů sdílecího blogu Torrent Freak, nejčastěji stahovaným filmem ve světě byl loni akční film Rychle a zběsile. Stáhlo si jej 9,2 miliónu uživatelů, což ale představuje necelé dvě třetiny předloňského vedoucího žebříčku Avatar. Ten zaznamenal 16,6 miliónu stažení. U nás vedou mezi českými filmy Lidice, Nevinnost, Občanský průkaz, Fimfárum 3, nově Muži v naději. Ze zahraničních jsou to Harry Potter: Relikvie smrti – část 2, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna nebo Transformers 3.

Hudba za pár korun

Hudební producenti a slavní interpreti se snaží finančním ztrátám způsobeným nelegálním stahováním vzdorovat nejrůznějšími způsoby – od nasazování minimálních cen až po nabídku CD nebo písniček zdarma. Například v říjnu 2007 šokovala britská skupina Radiohead tím, že své tehdy nové album In Rainbows dala ke stažení za cenu, kterou si určí sami fanoušci. Ti ale aktivitu příliš nepodpořili a management ani nevydal oficiální zprávu o tom, kolik v průměru zaplatili. Objevila se jen informace od samotných muzikantů, že to za jedno album bylo v přepočtu kolem 80 korun.

Existují však i odhady, které hovoří o škodě až 3,665 miliardy
Markéta Prchalová

Část internetové komunity, považující smlouvu za radikální zásah, svolává protesty, někteří odborníci zase soudí, že její znění je poměrně vágní, a volají po diskusi. Navíc vše již několik dní přiživuje roj zaručených zpráv a mediálně vděčných senzací – třeba že budou lidem na hranicích prohledávány notebooky.

Co je dohoda ACTA

Mezinárodní smlouva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů, elektroniky či jiné formy podloudné výroby. Podle hackerského hnutí Anonymous se však snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu.

Iniciátory dohody byly v roce 2006 Japonsko a USA, světově nejvýznamnější držitelé práv k duševnímu vlastnictví. Doposud se k dohodě připojily například USA, Japonsko, Austrálie nebo Jižní Korea. Dne 26. ledna ji v Tokiu podepsalo 22 členů Evropské unie včetně Česka. Dohoda je otevřena k podpisu do 1. května 2013. (far, ČTK)

Jeden důležitý fakt však poněkud zapadá – ACTA je zatím dohoda, takže aby postupy v ní definované mohly být v signatářských zemích uplatňovány, musí se stát součástí legislativy daných států. A již nyní je zřejmé, že ji čeká bouřlivé jednání i v Evropském parlamentu.

Reklama

Související články

Hackeři napadli web slovenské vlády

Sobota měla být dnem, kdy hackeři z hnutí Anonymous napadnou sociální síť Facebook. Útok se nakonec nekonal, ale počítačoví piráti o sobě přesto dali vědět ve...

Výběr článků

Načítám