Hlavní obsah

Proti hackerům je zabezpečena jen desetina českých serverů

Dostatečné zabezpečení před útoky hackerů má v tuzemsku jen zhruba deset procent serverů. Zbytek neodolá ani jednoduchým útokům označovaným jako DDoS, které prostřednictvím opakovaných dotazů servery zahltí a dočasně vyřadí z provozu. Ty minulý týden použila skupina Anonymous proti serveru české vlády, která se připojila k mezinárodní dohodě proti padělatelství. Uvedla to počítačová firma AutoCont.

Článek

"Pokud bychom to zjednodušili, tak současné útoky typu DDoS na vládní servery a instituce nejsou příliš složité na provedení a závažné z hlediska poškození daných institucí. Předpokládáme, že je to však takovým testem serverů, na který mohou navázat daleko složitější hackerské útoky," uvedl expert AutoContu na zabezpečení Milan Chromý.

Podle Chromého by pak mohly mít útoky pro nezabezpečené servery katastrofální důsledky. Vedle zahlcení serverů dotazy a jejich dočasného vyřazení z provozu by se totiž mohla ztratit nebo poškodit data. "Na současné vlně známosti Anonymous se bude chtít ukázat i řada osamělých hackerů. S každým podařeným útokem vzniká snaha pokračovat dále," uvedl Chromý.

Hnutí Anonymous volně sdružující lidi z celého světa v minulých dnech napadlo kromě vládního serveru v Česku a na Slovensku také webové stránky organizace na ochranu autorských práv OSA. Hnutí protestuje proti připojení států k protipirátské smlouvě ACTA podepsané nedávno v Tokiu. V Evropě a USA pak opakovaně čelí útokům vládní instituce i zábavní průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám