Hlavní obsah

Evropská komise prošetřuje Samsung kvůli poskytování patentů

Evropská komise zahájila vyšetřování jihokorejské společnosti Samsung Electronics, které má zjistit, zda firma protiprávně nebrání konkurenci při využívání důležitých patentů pro mobilní přístroje, a nenarušuje tak hospodářskou soutěž na evropském trhu mobilních přístrojů. Vyšetřování přichází v době, kdy je Samsung ve sporu s konkurenční americkou firmou Apple kvůli tabletům a chytrým telefonům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

EK podezřívá Samsung, že neposkytuje dalším společnostem řádné napojení na své patenty na standardizované technologie pro mobilní přístroje, přestože se k tomu zavázal v roce 1998. Samsung podle komise loni sám zahájil několik právních sporů vůči jiným výrobcům mobilních přístrojů v několika státech Evropské unie, kde je obvinil z porušování patentových práv.

Řeč je například o žalobě na společnost Apple, podle níž firma s logem nakousnutého jablka zneužívá patentové nároky Samsungu na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

V roce 1998, kdy byl v Evropě spuštěn provoz mobilní technologie třetí generace umožňující rychlé prohlížení internetu, Samsung slíbil poskytnout licence na své patenty nezbytné pro zavedení nového mobilního standardu všem za spravedlivých, odpovídajících a nediskriminačních podmínek, připomněla EK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám