Hlavní obsah

Internetová komunita chce svobodu, autoři ochranu svých děl

Internetová komunita tvrdě kritizuje podepsání dohody ACTA, kterou podepsali v pátek v Tokiu zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Protesty vyvrcholily v Česku a na Slovensku útokem na vládní webové stránky, napadeny byly i stránky Ochranného svazu autorského (OSA). Naopak dohodu ACTA podporují zástupci hudebníků a filmařů.

Foto: Profimedia.cz

"Svobodný přístup k informacím nelze zaměňovat se svobodným přístupem k intelektuálnímu vlastnictví a tedy k soukromému majetku," prohlásil režisér Jan Svěrák.

Článek

"Není správné, když si někdo bere něco, co není jeho, za co nezaplatil," řekl ředitel distribuční společnosti Falcon a producent Jan Bradáč. Debata o svobodě internetu a svobodě slova ho jako člověka, který se jako student těšil na konec komunismu a spojoval ho se svobodou slova, rozesmála. "Ti lidé nevědí, o čem mluví. Svoboda slova a krádež jsou dvě rozdílné věci," dodal.

Podle majitele a provozovatele serveru play.cz Pavla Sodomky by se vláda i OSA měly vzhledem k útokům zamyslet nad způsobem, jakým spravují své servery. V případě dohody ACTA nesouhlasí s tím, že její text nebyl před podpisem diskutován veřejností.

"Demokratický proces je přeci založený na tom, že k zákonům mají všichni přístup a mohou se k nim vyjadřovat. Přitom text smlouvy se týká všech, kdo se pohybují na internetu," sdělil. Kritiku smlouvy považuje Sodomka za oprávněnou, přestože podle svých slov nerozumí tomu, že se k textu smlouvy může vyjadřovat někdo, kdo ji nečetl. Duševní vlastnictví považuje za dostatečně chráněné v přiměřené míře.

Servery vydělávají na bezplatném stahování děl

S tím nesouhlasí režisér Jan Svěrák. "Svobodný přístup k informacím nelze zaměňovat se svobodným přístupem k intelektuálnímu vlastnictví a tedy k soukromému majetku. Nikdo by se neměl obohacovat na něčí úkor," řekl Svěrák, který se soudí se společností share-rapid.cz.

V prvním stání soud nařídil, aby znemožnila stahování snímku Kuky se vrací. Když se chystalo uvedení na DVD, film se začal šířit po desítkách serverů, které vydělávají na bezplatném stahování filmů či hudby. "Jejich provozovatele jsme upozornili, že mají na stránkách ilegální kopii a žádali jsme, aby ji odstranili. Většina to učinila, ale tahle odmítla a žádáme finanční kompenzaci," dodal.

Petr Janda soudí, že muzikanti i filmaři si za svoje díla zaplatit zaslouží a není správné rozdávat duševní vlastnictví zdarma. "Obě strany sporu by se měly nějakým způsobem dohodnout a ne se skrývat za anonymitu. Když někdo složí nějaké dílo a chce ho dát zdarma na internet, je to samozřejmě jeho věc. Ale když to někdo nechce, měl by být nějak chráněn," uvedl.

Podle ředitele společnosti Bontonfilm Aleše Danelise každý, kdo jakýmkoliv způsobem investuje do vytvoření nějaké hodnoty a je mu zcizena, tím trpí. "Hackeři nejdou jen po zcizování filmových děl, ale i po bankovních účtech. Ukazuje se tak, že jim jde o finance. Je to krádež majetku, nezáleží, zda ve formě finanční na bankovním účtu či intelektuální. Pokud si společnost neuvědomí, že jejich hodnota je stejná, budeme s tím mít vždy problémy," řekl.

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám