Hlavní obsah

Servery pro sdílení videí ze strachu hromadně mažou autorsky chráněná díla

Novinky, mif

Ochránci autorských práv si mohou mnout ruce. Poté, co byl minulý týden zavřen server Megaupload a jeho zaměstnanci skončili v poutech, začaly podobné weby ze strachu hromadně mazat ze svých stránek autorsky chráněná díla. A to nejen ta, která jsou nahlášena jako závadná, ale skutečně všechna, na která narazí.

Foto: Novinky

Jedním ze serverů, který přes víkend smazal ze strachu autorsky chráněná díla, je Videobb.com.

Článek

„Dne 19. ledna FBI z důvodu autorských práv zablokovala obsah na serverech Megavideo, Megaupload a na dalších stránkách. Z tohoto důvodu se zalekly i servery Videobb a Videozer, které smazaly veškerý autorsky chráněný obsah,“ uvedl administrátor jednoho českého serveru, který svým návštěvníkům nabízí odkazy ke sledování seriálů a filmů na internetu.

Jak se ale zdá, tuzemští piráti se počínání americké justice nezalekli a rozsáhlý video archiv, který ukrývá desítky tisíc autorsky chráněných děl, se snaží obnovit. „Pracujeme na nápravě, ale chvíli to potrvá, než dáme všechno do původního stavu,“ dodal administrátor nejmenovaného serveru.

Kromě serverů Videobb a Videozer se podobného osudu, který potkal Megaupload, obává také řada dalších serverů. Například služba Filesonic zakázala uživatelům po pátečním zátahu sdílet jakákoliv data ze svého serveru.

Foto: Novinky

Server Filesonic informuje o tom, že svým uživatelům zakázal sdílení.

Plné ruce práce mají kvůli zavření serveru Megaupload také bezpečnostní technici americké vlády i nahrávacích studií. Už od minulého týdne totiž čelí opakovaným hackerským útokům, které mají být odplatou za omezování svobody internetu – tak hackeři totiž vnímají zablokování největšího serveru pro sdílení dat na internetu.

Podle bezpečnostních expertů je reakce hnutí Anonymous na zavření serveru megaupload jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám