Hlavní obsah

Nejvíc loni zrychlil mobilní internet, o 183 procent na 1,9 Mbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevětší nárůst rychlosti internetu loni zaznamenalo mobilní připojení a také telefonní přípojky xDSL. Připojení v mobilních sítích v prosinci meziročně zrychlilo v průměru o 183 procent na 1,9 Mbit/s a xDSL rostlo o 45 procent na 6,8 Mbit/s. Vyplývá to z údajů serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Mobilní internet konečně zaznamenává opravdový nástup. Pravděpodobně díky novým aktivacím telefonů s mobilním internetem hlavně u T-Mobilu a Vodafonu došlo k velkému nárůstu počtu měření rychlostí mobilního internetu, kdy se průměrná rychlost poprvé přiblížila dvěma Mbit/s," uvedl server.

Díky pokračujícímu nasazování technologie HSPA , která zrychluje mobilní sítě 3G, se zvýšila rychlost mobilního internetu i proti listopadu 2011 o pětinu. Nejrychlejší mobilní internet měl T-Mobile s průměrem téměř 3,9 Mbit/s, což bylo dvakrát více oproti Telefónice s 1,9 Mbit/s, která HSPA ve své síti nenasadila. Zatímco T-Mobile meziročně zrychlil o 108 procent, Telefónice se rychlost zvýšila jen o čtyři procenta. Vodafone zvýšil rychlost o 66 procent na 2,85 Mbit/s.

Připojení přes pevnou linku prostřednictvím technologie xDSL loni zrychlilo především díky nasazení rychlejší verze VDSL vedle standardního ADSL v síti Telefóniky. Ta nasadila VDSL ve své síti loni na jaře, jeho dostupnost je ale omezená vzdáleností uživatele od telefonní ústředny. Část zákazníků tak musela zůstat u pomalejšího ADSL. Průměrná rychlost VDSL byla 11,3 Mbit/s, u ADSL dosahovala pět Mbit/s. Konkurenční kabelový internet od UPC zrychlil meziročně o třetinu na 16,2 Mbit/s.

Nejrychlejší způsob přístupu, připojení přes optické vedení, meziročně zrychlil o 22 procent na 25,8 Mbit/s. Rychlost bezdrátového WiFi připojení se v prosinci pohybovala v průměru kolem šesti Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám