Hlavní obsah

Server Megaupload uzavřely americké úřady kvůli obviněním z pirátství

– Washington

Americké úřady ve čtvrtek uzavřely jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů megaupload.com a obvinily jeho majitele z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví. Server prý sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Zabezpečit, aby se přes podobné servery nešířily materiály chráněné autorskými právy, je takřka nemožné.

Článek

Vedení serveru agentuře AP sdělilo, že svou reakci na obvinění z šíření pirátských souborů připravuje. Odborníci řadí megaupload.com mezi patnáct nejnavštěvovanějších serverů na světě.

K akci americké justice došlo jen několik hodin poté, co znalostní server Wikipedia odpojil na 24 hodin ze sítě své služby na protest proti zákonům chystaným v USA proti internetovému pirátství. Navrhované právní předpisy podle Wikipedie a dalších internetových firem ohrožují svobodu na internetu.

Americký Kongres projednává dva zákony proti počítačovému pirátství. Podle nich by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat, aby americkým uživatelům zablokovaly stránky s odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám