Hlavní obsah

Olympus si posvítil na auditory, kteří 13 let podepisovali falešné účty

Japonský výrobce elektroniky Olympus podal žalobu na pět minulých a současných auditorů, po kterých požaduje odškodné jednu miliardu jenů (261,3 miliónů Kč). Podle firmy 13 let podepisovali falešné účty.

Foto: Reuters

Olympus

Článek

Žaloba podaná u okresního soudu v Tokiu přichází krátce poté, co neoficiální panel odborníků očistil auditorské firmy KPMG a Ernst & Young a rozhodl, že nemají podíl na účetních podvodech společnosti ve výši 1,7 miliardy dolarů (téměř 35 miliard Kč). Úřady však úlohu obou firem stále zkoumají.

Olympus nyní prochází patrně největším skandálem ve své historii i v japonské firemní historii. Vyšetřování potvrdilo, že firma zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody koncem loňského roku upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

Auditoři machinace neodkryli

Japonská odnož KPMG, KPMG AZSA LLC, působila jako externí auditor Olympusu do roku 2009, po ní nastoupila místní pobočka Ernst & Young. Jejich role se prověřovala, protože potvrdily účty firmy i přes řadu rozporuplných obchodů za poslední desetiletí.

Panel ale konstatoval, že ani jedna z obou společností neporušila svěřenecké povinnosti. Oběma firmám však stále hrozí sankce od japonských finančních úřadů a regulátorů, kteří prověřují jejich postupy. Panel naopak přisoudil odpovědnost bývalým i současným interním a externím auditorům. Šéfovi auditorského oddělení Minoru Otaovi, který v jeho čele stál v 90. letech, byla přisouzena odpovědnost za škody ve výši 3,7 miliard jenů (969 miliónů korun). Další čtyři pracovníci podle panelu nesou odpovědnost za poškození 4,7 miliardy jenů (1,23 miliardy).

Olympus později dodal, že podal žalobu na pět bývalých a současných auditorů. Již dříve firma podala žalobu na svého prezidenta a 18 dalších výkonných představitelů firmy z minulosti i současnosti. Chce po nich odškodné 3,6 miliardy jenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám