Hlavní obsah

Části zdrojového kódu Windows prosákly na internet

– SEATTLE

Největší výrobce softwaru na světě společnost Microsoft má velký problém. Části zdrojového kódu Windows od této společnosti se totiž dostaly na internet. V noci na pátek to uvedla sama firma s tím, že se kopie zdrojového kódu operačních systémů Windows NT a Windows 2000 dají koupit na internetu.

Článek

Microsoft dodává, že jde ale jen o malou část celého kódu. Zdrojový kód je duševním vlastnictvím a životní silou softwarové společnosti. Microsoft odhalil části zdrojového kódu operačního systému už v roce 2001, ale jen pro vybrané klienty a technologické partnery. Jde o základní jazyk, z nějž se vytváří softwarové programy.

Kód je jedním z nejstřeženějších průmyslových tajemství světa. Zabezpečení kódu před zveřejněním je srovnatelné s opatřeními kolem receptům na nápoje společnosti Coca-Cola Co. Partneři Microsoftu, kteří se se zdrojovým kódem měli možnost seznámit, kód nesmějí odkrýt nikomu dalšímu.

Mluvčí společnosti Tom Pilla proto ve zprávě uvedl, že firma nyní šetří únik dat ve spolupráci s patřičnými soudními orgány. Hlavním rizikem situace, kdy zdrojový kód pronikne na veřejnost, je možnost, že by se hackeři mohli dostat do počítačů, které běží s operačními systémy Windows NT či Windows 2000, a mohli by v nich zničit nebo ukrást data. Microsoft ale uvádí, že je to nepravděpodobné.

Firma je největším výrobcem softwaru na světě. Přes devět z deseti počítačů běží pod Windows. Na rozdíl od Windows lze konkurenční systém Linux zdarma stáhnout z internetu a používat. Také takzvaný zdrojový kód Linuxu je veřejně přístupný, a proto na něm mohou programátoři spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám