Hlavní obsah

Revoluce internetu: nové weby dostanou koncovky s názvy firem i států

Novinky, mif

Celosvětový správce internetových domén ICANN ve čtvrtek odstartoval jednu z největších změn v historii internetu. Nově mohou firmy i státní organizace žádat o registraci generických domén nejvyšší úrovně. To znamená, že již brzy by se mohly objevit webové stránky nejctenejsi.novinky, pivo.gambrinus, nebo mesto.litomerice místo zavedených koncovek .cz, .com, či například .eu.

Foto: Profimedia.cz

Již brzy by se mohly objevit webové stránky nejctenejsi.novinky, pivo.gambrinus, nebo mesto.litomerice místo zavedených koncovek .cz, .com, či například .eu.

Článek

„Dnes startuje proces, na jehož konci se dočkáme dosud největšího rozšíření prostoru domén nejvyšší úrovně. Dlouho se o této problematice diskutovalo a již dříve bylo jasné, že k takovému kroku musí jednou dojít. Osobně si myslím, že jsme svědky největší události nejen tohoto roku na doménové scéně,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Podle něj je velice pravděpodobné, že o nový typ domény projeví zájem například velkoměsta jako je New York, Paříž nebo Berlín. „V relativně blízké budoucnosti se také pravděpodobně budeme moci setkat s doménami, které budou mít koncovku .green, .music, .gay nebo .free,“ konstatoval Filip.

„Kromě nich vzniknou pravděpodobně i domény nejvyšší úrovně v jiných abecedách než je latinka. Svůj zájem už například deklarovali zájemci o domény .ДЕТИ nebo .МОСКВА. Zpočátku to tak může způsobit chaos, který by paradoxně mohl spíše posílit tradiční značky, jako jsou .CZ, .DE, .EU, .COM a další,“ doplnil ředitel sdružení CZ.NIC.

Až doposud existovalo pouze 22 domén nejvyšší úrovně, jako je .cz, .com, .eu, či .org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám