Hlavní obsah

Bělorusko zatáhlo oponu nad internetem, nový zákon blokuje nepohodlné weby

Od pátku platí v Bělorusku nový zákon, který na území státu výrazně omezuje používání internetu. Takzvaný zákon o cenzuře internetu blokuje státním úřadům a školám přístup k politicky nepohodlným zahraničním serverům. Právní předpis omezuje i běloruské podnikatele, kteří nesmějí propagovat své zboží na webových stránkách neregistrovaných v Bělorusku.

Foto: Novinky

Porušení zákona bude považováno za přestupek, za který bude možno uložit pokutu až do výše jednoho miliónu běloruských rublů.

Článek

Zákon bude například omezovat přístup k některým stránkám, označeným za "extremistické". Tam vedle politicky nekorektních stránek spadají také weby s erotickým obsahem nebo hazardem.

Podle analytiků jde ale jen o další z kroků prezidenta Alexandra Lukašenka potlačit opozici. Ta využívá internet jako mocnou zbraň k šíření informací a pořádání protivládních demonstrací. Běloruský disent udržuje poměrně hustou síť informačních serverů, z nichž řada působí ze zahraničí. Seznam zakázaných webů ale tamní úřady nezveřejnily.

Aktivisté opozice se však nového zákona příliš neobávají, protože přístupu řadových občanů ke světové síti se údajně nemá dotknout. Nařízení neblokuje internetové spojení domácností, ale povinnou "filtraci" nařizuje výhradně státním úřadům, kulturním institucím a školám. Internetoví podnikatelé budou nově moci působit pouze na webech s běloruskou doménou. [celá zpráva]

Porušení zákona bude považováno za přestupek, za nějž bude možno uložit pokutu až do výše jednoho miliónu běloruských rublů (zhruba 2 500 korun). Hrozba se přitom vznáší i nad internetovými kavárnami, z jejichž počítačů by došlo k porušení zákona - například v případě internetových obchodů. Stejně tak mohou být pokutováni jednotlivci, kteří by poskytli vlastní počítač někomu, kdo jeho prostřednictvím poruší právní předpis.

Nový běloruský zákon vyvolal silnou kritiku západoevropských zemí a Spojených států. Minské úřady reagovaly prohlášením, jež popírá, že by smyslem nového právního předpisu byla politická cenzura. Podle zprávy státní agentury Belta má tento právní akt "chránit běloruské uživatele internetu před informacemi zakázanými zákonem a vytvořit podmínky pro ochranu důstojnosti a cti občanů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám