Hlavní obsah

Do pěti let lidé budou umět číst myšlenky

V příštích pěti letech přestane existovat digitální propast, lidé nebudou potřebovat hesla a čtení myšlenek se stane realitou. Lidé budou schopni pokrýt své energetické potřeby energií vlastní výroby a ze spamu se stanou vyžádané e-maily. Vyplývá to z každoročního přehledu počítačové firmy IBM "Five in Five", který poukazuje na pět inovací, které mají potenciál změnit během příštích pěti let to, jak lidé pracují, žijí a baví se.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle IBM cokoli, co se hýbe nebo produkuje teplo, může také potenciálně vyrábět energii, kterou lze zachytit. Patří sem například chůze, běh, jízda na kole, teplo z počítače nebo voda protékající potrubím v domě. Pokroky v technologiích pro využití obnovitelných zdrojů energie umožní jedincům tuto dosud nevyužitou kinetickou energii shromažďovat a následně s její pomocí napájet domovy, pracoviště i celá města.

Biologické rysy člověka jsou klíčem k jeho jedinečné identitě a již brzy se stanou také klíčem k její ochraně. Lidé už si nebudou muset vymýšlet, poznamenávat ani pamatovat řadu odlišných hesel pro přístupy k různým informacím a službám. Elektronická zařízení člověka identifikují například podle vzorů v sítnici jeho oka.

Přístroje budou ovládat myšlenky

Výzkumníci společnosti IBM zkoumají možné způsoby připojení mozku k zařízením, jako jsou například počítače nebo chytré telefony. Pouhou myšlenkou by tak šlo například vytočit telefonní číslo nebo ovládat kurzor na displeji PC.

V současné globální společnosti je růst a bohatství každé ekonomiky čím dál tím závislejší na míře dostupnosti informací. Během příštích pěti let se propast mezi těmi, kdo efektivní přístup k informacím mají, a těmi, kdo jej postrádají, značně zúží díky pokrokům v mobilních technologiích. Do pěti let například dosáhne počet prodaných mobilních zařízení 5,6 miliardy, a budou je tak vlastnit čtyři pětiny světové populace.

Nevyžádaná reklama by se mohla stát do pěti let natolik individualizovaná a potenciálně přínosná, že spam v podstatě přestane existovat. Protispamové filtry budou navíc do takové míry propracované, že se lidé již nebudou muset zaobírat nežádoucími reklamními nabídkami.

Počítače se budou ukrývat v zrcadlech

Zatímco před deseti lety neměla doma počítač ani polovina Čechů, dnes nás obklopují na každém kroku. A to ať už se bavíme o noteboocích, chytrých mobilních telefonech nebo počítačových tabletech. Podle vize společnosti Corning se v nedaleké budoucnosti vztah lidí s výpočetní technikou ještě více prohloubí.

Ranní zprávy si přečteme hned u čištění zubů. Počítače se totiž budou ukrývat přímo v zrcadlech. Klávesnice ani myš k nim nebude potřeba. Vše se bude jednoduše ovládat dotekem.

U umyvadla se samozřejmě nepracuje nejlépe, e-maily tak bude lepší vyřídit až v dalším kroku – při přípravě snídaně v kuchyni. Podle společnosti Corning je totiž jen otázkou času, než se dotykové displeje začnou montovat do pracovních desek kuchyňských linek.

Moderní technologie nás neopustí ani při cestě do práce. Zabudované počítače nebudou chybět ani v osobních automobilech. Poskytnou přístup k čerstvým zprávám na internetu, e-mailu i sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám