Hlavní obsah

Internet nikdy nevyzkoušela téměř čtvrtina Čechů

Novinky, mif

Nezanedbatelná část lidí si již nedokáže svůj život představit bez přístupu k internetu. Přesto téměř čtvrtina Čechů ve věku 16 až 74 let se k celosvětové počítačové síti nikdy v životě nepřipojila. Vyplývá to z aktuálních dat za rok 2011, které zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

K internetu se podle dat za rok 2011 nikdy nepřipojilo 24 procent Čechů, přitom ještě před pěti roky byl tento podíl dvakrát vyšší (49 %). Podobná situace jako v ČR je i v ostatních evropských zemích. Připojení k webu nevyzkoušelo v průměru 24 % obyvatel.

O čtyři procenta jsou na tom lépe Slováci (20 %), stejně jako Němci (16 %) i Rakušané (18 %). Naopak hůře jsou na tom se zkušenostmi s internetovým připojením Poláci (33 %).

Podle statistik Eurostatu se mohou nejmenším podílem obyvatel bez zkušeností s internetem chlubit Islanďané (4 %), zároveň i Norové a Švédi, kde je podíl stejný (5 %). Alarmující je podle dat situace v Rumunsku, kde internet nevyzkoušela více než polovina lidí (54 %).

Evropská unie usiluje o zvyšování počítačové gramotnosti i pokrytí internetovým signálem. Do čtyř let by měl počet Evropanů bez zkušeností s celosvětovou počítačovou sítí v průměru klesnout ze současných 24 na 15 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám