Hlavní obsah

Nová generace navigačních satelitů zlepší pokrytí GPS signálem

Americká letecká společnost Lockheed Martin začala testovat prototyp nového satelitu, který by se měl stát základem nové generace navigačního systému GPS. Vylepšený systém by měl zpřesnit vyhledávání pozice a zajistit lepší pokrytí signálem, uvedla agentura AP. Do vesmíru však podle ní nové satelity zamíří až v roce 2014.

Článek

Síť 32 satelitů označovaných Block III, jejichž prototyp nyní Lockheed Martin testuje, by měla umožnit uživatelům sítě GPS stanovit polohu s přesností na jeden metr. Současný systém má přesnost zaměření polohy tři metry.

Nový systém také zajistí lepší signál, a tím i snazší dostupnost navigační služby. Uživatelé tak dokážou signál snáz najít i v úzkých ulicích mezi vysokými domy, ve městech nebo pod hustým příkrovem větví stromů. Zároveň bude obtížnější signál GPS cíleně blokovat.

Sestrojení a testování prototypu satelitu, který ale do vesmíru nezamíří, stojí 1,5 miliardy dolarů (29 miliard korun). Částku zaplatí americké letectvo. Vytvoření celého systému o 32 družicích bude stát 5,5 miliardy dolarů, včetně nákladů na jejich vypuštění do vesmíru. První ze satelitů by měl být vypuštěn v květnu 2014.

Systém GPS využívá americká armáda ve svých zbraňových systémech, má ale také široké civilní využití. Pracují s ním například navigace v autech, ale i finanční sektor, který používá atomové hodiny v satelitech k přesnému určení času různých transakcí.

Jak fungují dnešní navigace
Pomocí přijímače se navigace spojí alespoň se třemi z 24 satelitů, které krouží kolem Země a nepřetržitě vysílají signál se svou aktuální polohou. Díky tomu dokážou navigace detekovat svoji přesnou pozici a ukázat ji na mapě, která je uložena přímo v přístroji.Hlavním problémem navigací jsou neaktuální mapy. Výrobci je aktualizují zpravidla jen čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Proto data nejsou vždy zcela aktuální.Na cestách se tak může stát, že na nově vystavěném dálničním úseku některé navigace jen zmateně hlásí, že vozidlo vůbec nejede po silnici. Stejné problémy mívají GPS přístroje také u nových kruhových objezdů.Za neaktuální mapy ale nemohou vždy jen výrobci, někdy totiž aktualizace nestahují samotní uživatelé. Důvod je jednoduchý – standardně se za každou obnovu dat v navigaci platí, což nemusí vyhovovat každému. Vyzrát na poplatky je možné zakoupením speciálního modelu, který má na několik let aktualizace předplacené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám