Hlavní obsah

iPhone a iPad se přestane v Německu prodávat, Motorola vyhrála soudní spor

Americká společnost Motorola Mobility v Německu předběžně vyhrála patentový spor, který vede se společností Apple. Soud v Mannheimu rozhodl, že evropská součást Applu musí zastavit prodej a distribuci přístrojů, jejichž technologie je v kolizi s některými patenty Motoroly. V konečném důsledku tak Apple může přijít o možnost na německém trhu prodávat iPhone a iPad - zákaz se totiž týká přístrojů s telekomunikačním modulem.

Článek

Apple se proti nálezu soudu hodlá odvolat. "Proti rozhodnutí soudu se okamžitě odvoláme. Ti lidé, kteří budou v Německu nakupovat na Vánoce, by ale neměli mít problém najít přesně takový iPad nebo iPhone, jaký chtějí," sdělila mluvčí Applu Kristin Huguetová.

"Rozhodnutí se zaměřuje na evropskou prodejní organizaci Applu, vztahuje se ale pouze na prodej, který tato společnost zajišťuje pro německé zákazníky," řekl podle agentury Reuters expert na patentové právo Florian Müller.

Evropská součást Apple Sales International sídlí v irském Corku a verdikt, který soud vynesl, se týká patentů pro bezdrátovou komunikaci. To znamená, že pokud firmy spor nevyřeší, Apple by mohl mít později problém v Německu prodat i nejnovější telefon iPhone 4 či tablet iPad 3G.

Motorola uvedla, že s Applem o problému jedná už dlouho a zhruba od roku 2007 mu nabízí licenční podmínky, které jsou podle Motoroly rozumné. "Společnost Motorola Mobility bude i nadále vynakládat veškeré úsilí, aby globální patentový spor vyřešila co nejdříve, jakmile to bude možné," píše se ve sdělení firmy.

Apple má spory i se Samsungem

Apple vede v Německu více patentových sporů, například se společností Samsung. Ty vyvrcholily letos v září, kdy soud zakázal jihokorejskému elektronickému gigantu prodávat počítačový tablet Samsung Galaxy Tab 10.1. Na tomto trhu ale na zákaz nakonec v polovině listopadu vyzrál tím, že vydal obměněnou verzi s přídomkem N, která se liší jen v detailech. [celá zpráva]

Samsung i Apple vedou společně patentové spory již několik měsíců. Podle jihokorejského elektronického giganta porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad.  [celá zpráva]

Applu zase vadí vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab, které se podle zástupců firmy velmi podobají jejich iPadu. Po úspěšném zákazu prodeje tabletu od Samsungu v Německu podává Apple postupně žaloby i na dalších trzích.

Jedním z nich je Amerika, kde se v polovině října konalo první líčení. To soudkyně Lucy Kohová začala velice netradičně. Vzala oba konkurenční počítačové tablety nad hlavu a zeptala se právníků Samsungu, jestli mohou určit, který tablet vyrábí jejich klient.

Tato žádost podle serveru Apple Insider jihokorejskou obhájkyni velmi zaskočila a po chvilce mlčení odpověděla velmi vyhýbavě. „Ne z této vzdálenosti, vaše ctihodnosti,“ uvedla právnička. Situaci se snažil zachránit druhý právník Samsungu, který následně odpověděl správně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám