Hlavní obsah

Samsung opět nesmí kvůli Applu prodávat počítačový tablet Galaxy Tab

Novinky, mif

V srpnu zakázal australský soud prodej počítačového tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1, protože prý porušuje patenty společnosti Apple a příliš se podobá populárnímu iPadu. Toto rozhodnutí zrušila tamní justice ve středu s tím, že v pátek se smí přístroj začít opět prodávat. Z rozhodnutí se ale jihokorejský elektronický gigant neradoval dlouho. Ještě než se dveře prodejen otevřely, nejvyšší soud opět prodej zakázal.

Článek

Zákaz prodloužil v pátek o další týden soudce nejvyššího soudu John Dyson Heydon, prý kvůli tomu, aby společnost Apple měla u soudu nižší instance dostatek času na případné odvolání.

Pro Samsung to rozhodně není pozitivní zpráva, protože právě v předvánočním období se výrobci zpravidla těší největším ziskům. „Toto je rozhodující období, každý den je velice důležitý,“ komentovala rozhodnutí soudu právnička Samsungu Katrina Howardová.

Samsung měl od září zakázáno prodávat počítačový tablet Samsung Galaxy Tab 10.1 také v Německu. Na tomto trhu ale na zákaz nakonec v polovině listopadu vyzrál tím, že vydal obměněnou verzi s přídomkem N, která se liší jen v detailech. [celá zpráva]

„Nově upravené zařízení se přejmenovalo na Galaxy Tab 10.1N. Pozměnili jsme design i konstrukci rámu a také reproduktor byl umístěn jinam,“ uvedl při představení novinky Jason Kim ze Samsungu.

Samsung i Apple vedou společně patentové spory již několik měsíců. Podle jihokorejského elektronického giganta porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad.  [celá zpráva]

Applu zase vadí vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab, které se podle zástupců firmy velmi podobají jejich iPadu. Po úspěšném zákazu prodeje tabletu od Samsungu v Německu podává Apple postupně žaloby i na dalších trzích.

Jedním z nich je Amerika, kde se v polovině října konalo první líčení. To soudkyně Lucy Kohová začala velice netradičně. Vzala oba konkurenční počítačové tablety nad hlavu a zeptala se právníků Samsungu, jestli mohou určit, který tablet vyrábí jejich klient.

Tato žádost podle serveru Apple Insider jihokorejskou obhájkyni velmi zaskočila a po chvilce mlčení odpověděla velmi vyhýbavě. „Ne z této vzdálenosti, vaše ctihodnosti,“ uvedla právnička. Situaci se snažil zachránit druhý právník Samsungu, který následně odpověděl správně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám