Hlavní obsah

Nejvíce zrychlil kabelový internet, konkurenční DSL ztrácelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnu v tuzemsku nejvíce zrychlilo kabelové připojení k internetu, připojení přes telefonní linku prostřednictvím DSL naopak ztrácelo. Zatímco průměrná rychlost kabelového internetu u největšího poskytovatele UPC stoupla o dvanáct procent na 18,7 Mbit/s, DSL zpomalilo o pět procent na 6,5 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Internetové kabely

Článek

V meziročním srovnání vzrostla rychlost u kabelového připojení o 63 % a u DSL o 46 %. Důvodem je zavedení technologie VDSL v síti Telefóniky letos na jaře a postupné zvyšování rychlosti v síti UPC. Připojení po optice oproti září zrychlilo o 6 % na 26,2 Mbit/s.

Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mbit/s v příchozím (download) a až 16 Mbit/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi budou rychlosti jiné.

Koncovým zákazníkům umožní VDSL připojení o rychlosti až 25 Mbit/s pro download a 2 Mbit/s pro upload. V České republice ji ale nebudou moci využít všichni. Na rozdíl od ADSL klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny. Využít ji tedy budou moci pouze uživatelé vzdáleni maximálně 1,3 km. Standard ADSL byl přitom dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii VDSL měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů. [celá zpráva]

Mezi mobilními připojeními nejvíce vzrostl T-Mobile. Se zvýšením o 18 % na téměř 3 Mbit/s byla jeho síť 3G nejrychlejší na trhu. Druhý Vodafone vzrostl o jedno procento na 2,7 Mbit/s. U:fon se se svým CDMA dostal na historicky nejvyšších 669 Mbit/s, což bylo o devět procent víc než v září.

Průměrná rychlost připojení WiFi byla v říjnu 5,7 Mbit/s. V jednotlivých sítích se pohybovala od 1,5 do 14,7 Mbit/s. U optických sítí se rychlosti pohybovaly od 14,4 do 50,3 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám