Hlavní obsah

Assange chce, aby vydání Švédsku zabránil britský nejvyšší soud

Spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se podle agentury AP obrátil na britský nejvyšší soud, aby přehodnotil jeho vydání do Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Jedná se podle agentury AFP o jeho poslední možnost odvrátit vydání poté, co začátkem měsíce londýnský soud zamítl jeho odvolání.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Britská nejvyšší soudní instance na základě žádosti bude 5. prosince zvažovat, zda se celá kauza týká širšího veřejného zájmu. Pokud uzná, že ano, rozhodne o slyšení, které zřejmě nebude dříve než příští rok. Pokud advokáti nejvyšší soud nepřesvědčí, že takovýto mimořádný opravný prostředek je odůvodněný, bude moci být Assange vyhoštěn do Švédska během deseti dnů. Soud může rozhodnout hned 5. prosince, ale i později.

Assange se po vydání evropského zatykače Švédskem loni v prosinci přihlásil britské policii. Po devíti dnech ve vazbě byl propuštěn na vysokou kauci a žije v domácím vězení v domě svého stoupence v hrabství Norfolk.

Čtyřicetiletý Australan popírá, že by se dopustil znásilnění a tvrdí, že ve Švédsku by mu hrozilo vydání do USA, kde by byl souzen za zveřejňování tajných amerických materiálů jeho serverem.

O jeho vydání rozhodl v únoru britský soud první instance, ale Assangeův tým právníků se proti verdiktu odvolal. Odvolací soud případ projednal v červenci a nedávno oznámil své stanovisko. Podle něj vydání evropského zatykače a následující soudní procedury byly "zákonné" a "přiměřené".

Australana obvinily dvě ženy, které pracovaly pro WikiLeaks jako dobrovolnice. Jedna tvrdí, že ji Assange 13. srpna 2010 "sexuálně obtěžoval", když odmítl použít kondom. Druhá tvrdí, že využil toho, že spala. Podle obhajoby souložili již předtím, a když se žena probudila, tak sex neodmítala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám