Hlavní obsah

Evropská komise zasáhne do patentové války Applu a Samsungu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patentová válka mezi společnostmi Samsung a Apple, která trvá už několik měsíců, bude mít na našem kontinentu velice zajímavý vývoj. Do celé situace se totiž hodlá vložit Evropská komise (EK), která bude podle vlastního vyjádření vyšetřovat, zda některá firma neporušuje antimonopolní zákony Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oba podniky EK vyzvala, aby předložily informace týkající se jejich patentových nároků. „Je standardním postupem, požadovat při antimonopolním vyšetřování podklady, které pomohou komisi získat přehled,“ uvedli v prohlášení zástupci EK s tím, že prozatím nebudou poskytovat žádné další komentáře.

Podle konzultanta a odborníka na mobilní patenty Floriana Müllera by vyšetřování mohlo pro Samsung znamenat, že bude muset stáhnout své námitky proti Applu. "Samsung zašel příliš daleko, když se pomocí svých 3G patentů pokusil zastavit prodej výrobků Applu v devíti různých zemích na čtyřech kontinentech. To je recept na spuštění antimonopolní intervence," uvedl podle ČTK Müller.

Podle Samsungu porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad.  [celá zpráva]

Applu zase vadí vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab, které se podle zástupců firmy velmi podobají jejich iPadu. Kvůli tomu dokonce soud v Německu zakázal v září tablet od Samsungu prodávat. Apple postupně podává žaloby i na dalších trzích.

Jedním z nich je Amerika, kde se v polovině října konalo první líčení. To soudkyně Lucy Koh začala velice netradičně. Vzala oba konkurenční počítačové tablety nad hlavu a zeptala se právníků Samsungu, jestli mohou určit, který tablet vyrábí jejich klient.

Tato žádost podle serveru Apple Insider jihokorejskou obhájkyni velmi zaskočila a po chvilce mlčení odpověděla velmi vyhýbavě. „Ne z této vzdálenosti, vaše ctihodnosti,“ uvedla právnička. Situaci se snažil zachránit druhý právník Samsungu, který následně odpověděl správně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám