Hlavní obsah

Hrej a neplať 4/2004: Týden vzpomínek

Novinky, Ondřej Pohl

Čirou náhodou se nám do dnešního vydání sešly tři hry, které nějakým způsobem odkazují k minulosti, ať už ke zlatým časům arkád a vesmírných stříleček na automatech, nebo docela nedávné mánii střílení ptáků.

Článek

Storm Caliber

Určitě se vám stejně jako mně zdá, že už jsme v Hrej a neplať dlouho neměli žádnou pořádnou japonskou hru a že právě teď nastal čas vše napravit. A jak lépe by to šlo udělat, než festovní vesmírnou střílečkou, kterou když hrajete naplno, tak se ohrožujete nejenom křečí v ruce, ale i epileptickým záchvatem.

Jako vždy vás musím upozornit na poněkud nezvyklé ovládání, kdy se střelba skrývá pod tlačítky Z (Y) a X, pročež je vhodné se ještě před zahájením hry přepnout na anglickou klávesnici.

Obtížnost je přiměřená a hra i přes spartánskou grafiku celkem zábavná, takže není důvod, proč ztrácet čas. 

DOWNLOAD, homepage, 0.8 MB, 7/10

PizzaBoy

PizzaBoy je klasickou a poctivou plošinovkou, jaké jsme byli zvyklí vídat spíš na automatech v herních maringotkách než na obrazovkách počítačů. Proto je PizzaBoy vhodný spíše pro mladší hráče, těm starším poslouží spíše prostředek na vyvolání nostalgických vzpomínek.

Ovládání je zcela klasické a triviální: kurzorové šipky pro pohyb, Ctrl pro skoky a Alt pro střelbu. To je asi tak všechno, co lze ke hře říci, a proto nezbývá nic jiného, než vám popřát mnoho štěstí při sběru jídla a unikání před dinosaury.

DOWNLOAD, homepage, 2 MB, 5/10

PtákHuhn

Čeští amatérští tvůrci her jsou obzvláště známí schopností parodovat téměř jakékoli téma, které nějakým způsobem vejde do obecného povědomí. Počínaje Rómy z Matiční ulice, přes zasedání Měnového fondu v Praze a útěk vězně Kajínka až po dnešní parodii na nekorunovaného krále všech freeware her - Moorhuhn.

Dále již není v podstatě o čem psát, protože jednoduše jde pořád a pořád dokola o totéž - zastřelit co nejvíce ptáků během zadaného časového limitu. Zde se tak navíc děje bez jakýchkoli zpestření a vychytávek s "minimalistickou" grafikou.

Je proto lepší označit hru jako parodii a vzít ji tak alespoň na chvíli na milost, než ji brát jako vážně míněnou a velmi podprůměrnou.

DOWNLOAD, homepage, 1.6 MB, 3/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 51/2003: Vánoční speciál

I v dnešní sváteční den nepřijdete o svůj příděl her zdarma - ba dokonce naopak - jako dárek jich dnes dostanete pět, všechny s vánoční tématikou, s nimiž...

Hrej a neplať 52/2003: Silvestrovský speciál

Jelikož je dnes poslední rok v roce, znamená to, že se vidíme naposled, ale také, že dnešní večer patří nevázanému veselí, čemuž odpovídá i dnešní nabídka her,...

Hrej a neplať 1/2004: Nejlepší hry zdarma!

První lednové vydání už klasicky patří přehledu sedmi nejlepších freeware her loňského roku a ani letošek nebude výjimkou. Pojďte si tedy společně zavzpomínat...

Výběr článků

Načítám