Hlavní obsah

Tisíce lidí bojují peticí proti plánu véčkařů cenzurovat internet

Novinky, jky
Praha

Již na tři tisíce podpisů sebrala internetová petice "Internet bez cenzury 2.0", která žádá české politiky o zamítnutí zákona, který by cenzuroval český internet. Kabinet se totiž podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty dohodl na snaze omezit možnost internetového sázení na zahraničních serverech, zdůvodnil již dříve místopředseda pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Zákazem sázení nemusí pokusy o cenzuru internetu skončit. Následovat mohou další stránky, které budou označené za závadné, a může to vést až k zákazu webů některých politických stran,“ tvrdí Ferjenčík.

Jsou to čtyři měsíce, kdy měli poslanci naposledy choutky zavést v nějaké formě cenzuru internetu. Tehdy byl jejich lídrem poslanec TOP 09 Jan Farský. Ten si představoval nový zákon tak, že by provozovatelé elektronických prostředků museli zajišťovat nemožnost připojení uživatelů ke stránkám elektronických prostředků, které nabízejí či jen umožňují účast na loteriích či jiných podobných hrách provozovatelů, kteří k tomu nemají povolení vydané podle zvláštního právního předpisu.

Farského nápad by znamenal, že by milovníci hazardu či i jen obyčejní hráči pokeru mohli hrát na internetu jen u českých společností, které odvádějí daně v ČR. Ty jsou prý za současné situace neschopné konkurence vůči firmám, které sídli v tzv. daňových rájích. Tento nápad se však tehdy nesetkal s pochopením a narazil mimo jiné i na petici 14 tisíc lidí, kteří s podobným omezováním přístupu k celosvětové síti nesouhlasili.

Omezují jen zahraniční hazard, český ne

Po čtyřech měsících se nyní objevuje podobná snaha, tentokrát však ze strany Věcí Veřejných. Poslanci VV se z osudu plánu Farského poučili a návrh omezili čistě jen na loterijní a herní weby, reklamu na hazard však omezit nechtějí. Přitom už v červnu měl být blokován pouze zahraniční hazard, ten tuzemský neměl být jakkoli omezován. Nejde tedy o snahu omezit hazard v ČR, ale pouze o větší příjem z provozu online hazardu pro ČR, domnívají se někteří zasvěcení.

„Žádáme poslance, aby vždy přijímali zákony, které natrvalo zaručí internet bez cenzury, zajistí síťovou neutralitu a vyloučí odstřihování uživatelů od Internetu,“ stojí na internetových stránkách, kde je petice umístěna. K petici se připojují ve velkém i hráči pokeru, kteří by si po zavedení tohoto zákona v největších světových hernách už nezahráli.

Koalice zatím tají podrobnosti, není například zcela jasné, jak by se cenzura mohla uvést v praxi. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ještě koalice nic konkrétního nedohodla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám