Hlavní obsah

Kabelový internet v Česku v září zrychlil o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připojení k internetu v Česku přes kabelové rozvody v září výrazně zrychlilo. Proti srpnu se rychlost v největší síti UPC zvýšila o 22 procent na 16,7 megabitu za sekundu. Meziročně pak stoupla téměř o polovinu. Proti předchozímu měsíci v září zrychlil také mobilní internet, rychlost optického připojení naopak klesla. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

UPC během září oznámila zvýšení rychlosti svých služeb z 50 Mbit/s a 100 Mbit/s na 60 respektive 120 Mbit/s. Nové rychlosti zatím nasadila jen v rámci balíčků s jinými službami. Od nového roku je hodlá nabízet samostatně.

Konkurenční technologie VDSL od Telefóniky proti srpnu zrychlila o tři procenta na 11,54 Mbit/s. Tradiční ADSL naopak zpomalilo o jedno procento na 4,9 Mbit/s.

V září zrychlil rovněž mobilní internet, proti srpnu o devět procent na 1,47 Mbit/s, meziročně pak o 160 procent. Nejrychlejší připojení nabízel Vodafone o rychlosti 2,7 Mbit/s, což je o dvě procenta více než v srpnu. Druhý T-Mobile poskytoval 2,5 Mbit/s a Telefónica umožňovala mobilní připojení o rychlosti 1,77 Mbit/s.

Rychlost připojení po optice se snížila proti předchozímu měsíci o 13 procent na 24,6 Mbit/s, meziročně ale o pět procent vzrostla. Průměrná rychlost bezdrátových Wi-Fi přípojek byla 6,1 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám