Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet využívá každý pátý Čech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý mobilní internet je v Česku stále populárnější, jen loni se jeho podíl zvýšil o čtyři procentní body na 19,5 procenta. To znamená, že toto připojení využívá v průměru každý pátý Čech. Vyplývá to ze statistiky telekomunikačního úřadu (ČTÚ), podle které naopak klesl podíl bezdrátových přípojek WiFi o 2,1 bodu na 25,9 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

WiFi loni zůstala druhou nejrozšířenější technologií pro přístup Čechů na internet. První místo uhájilo připojení přes telefonní linky prostřednictvím xDSL s celkovým podílem 30,8 procenta, což představuje pokles o 1,7 procentního bodu.

Třetí bylo mobilní připojení a čtvrtý nejrozšířenější způsob byl přes kabelové rozvody s podílem 17,3 procenta. Podíl připojení přes optická vlákna se zvýšil z 5,6 na 6,5 procenta.

Zlepšit statistiky v letošním roce se snaží mobilní operátoři pomocí nového standardu VDSL, který nabízí zákazníkům rychlost až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. Zrychlení se dočkal také kabelový internet, který je aktuálně možné pořídit s rychlostí až 120 Mbit/s. [celá zpráva]

Celkem se loni počet širokopásmových přístupů k internetu zvýšil o 17 procent na 2,78 miliónu. To představuje rozšíření rychlého internetu na úroveň 26 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám