Hlavní obsah

Jobsova smrt by mohla podle analytiků pomoci konkurentům Applu

Smrt spoluzakladatele a dlouholetého ředitele americké technologické společnosti Apple Steva Jobse poskytne podle analytiků hlavním konkurentům firmy větší šanci dohnat její náskok. Apple vyrábí například mobilní telefony iPhone, počítačové tablety iPad či hudební přehrávače iPod.

Článek

"Apple již nemá nikoho tak kreativního a ambiciózního, jako byl Jobs, na koho by mohl spoléhat," uvedl podle agentury Reuters analytik Simon Liu ze společnosti Polaris Group.

Akcie firmy Apple na frankfurtské burze po zprávě o Jobsově smrti oslabily o více než tři procenta. Vzhůru naopak zamířily akcie jihokorejských konkurentů Samsung a LG i japonského rivala Sony.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs

Samsung má podle analytiků jedny z nejlepších podmínek k tomu, aby přišel s nějakými novými a vzrušujícími produkty, jimiž by konkuroval společnosti Apple. Samsung již nyní vyrábí nejbližšího konkurenta tabletu iPad. Oba podniky rovněž bojují o vedoucí pozici na trhu s chytrými mobilními telefony.

Jobs byl považován za jednoho z největších vizionářů světa vyspělých technologií a za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů vůbec. Pod jeho vedením Apple přeměnil odvětví informačních technologií a propojil zábavu s komunikací.

Stevovy inovace a kreativita budou inspirovat snílky a myslitele po generace.
šéf Sony Howard Stringer

"Apple pod Jobsovým vedením sjednotil jednotlivé sektory informačních technologií v jeden velký spotřebitelský trh," uvedl analytik I Sung-wu z makléřské společnosti Shinyoung Securities. Dodal však, že vliv Applu se bez Jobse sníží.

Podle analytika Jana Dawsona z firmy Ovum si Apple v krátkém období pravděpodobně povede dobře, protože bude uvádět na trh produkty, na kterých se Jobs podílel. "Otázkou je, zda bez něj budou schopni pokračovat v uvádění kultovních a úspěšných výrobků na trh (i v dlouhodobějším horizontu)," upozornil.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ředitel Applu Steve Jobs předvádí iPad

Jobsův vliv podle agentury Reuters podtrhuje řada projevů úcty ze strany šéfů předních světových firem. "Digitální éra přišla o své vedoucí světlo, Stevovy inovace a kreativita však budou inspirovat snílky a myslitele po generace," uvedl generální ředitel japonského výrobce elektroniky Sony Howard Stringer. "Dnes jsme ztratili jednoho z nejvlivnějších myslitelů, tvůrců a podnikatelů všech dob. Steve Jobs byl prostě nejúžasnějším generálním ředitelem své generace," prohlásil šéf mediálního gigantu News Rupert Murdoch.

Podle šéfa konkurenční LG Jong-seoka Parka Jobs byl, je a ještě dlouhou dobu bude inspirací jak pro jednotlivce, tak společnosti po celém světě. "Jeho odchod je velkou ztrátou, šlo o největšího vizionáře za několik posledních let. Pro Koreu byl symbolem úspěchu. Steve Jobs byl fantastickým inovátorem, čehož si u LG ohromně vážíme," dodal.

Nový iPhone odhalen

Zpráva o Jobsově smrti přišla pouhý den po tom, co Apple představil svůj nový telefon iPhone, který je vylepšenou verzí čtvrté řady těchto přístrojů.

U iPhonu 4S zachoval Apple vzhled jeho předchůdce. Hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2.

Vylepšení se dočkal také vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5Mpix na 8Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu.

Nový chytrý telefon s logem nakousnutého jablka používá vylepšený operační systém iOS páté generace, který přináší přes 200 nových funkcí a vylepšení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám