Hlavní obsah

Letos se prodá téměř 64 miliónů počítačových tabletů

Prodej multimediálních tabletů se letos zvýší o 260 procent na 63,6 miliónu kusů. Podíl zařízení iPad od Applu by přitom měl poklesnout o deset procentních bodů na 73 procent. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Počítačový tablet

Článek

Vedle vedoucích operačních systémů iOS od Applu a Android se podle Gartneru žádný další systém nedostane přes pětiprocentní hranici podílu na trhu. Androidu Gartner předpovídá tržní podíl přes 17 procent.

Oběma systémům by vážná konkurence měla vzrůst až v roce 2012, kdy by měla společnost Microsoft začíst prodávat svůj nový operační systém Windows 8. Ten totiž vedle stolních počítačů a notebooků bude uzpůsoben i pro tablety. [celá zpráva]

Podle analytičky Gartneru Caroliny Milanesiové si Apple do roku 2014 udrží podíl na trhu nad 50 procenty. Firma totiž nabízí na vlastních zařízeních kvalitní a jednotné uživatelské prostředí a vlastní software. Protože byl tvůrcem trhu, získal komponenty, jako jsou displeje nebo paměti za výhodných podmínek a mohl proto nabídnout za příznivou cenu i finální výrobek.

Naopak proti rychlejšímu růstu Androidu hovoří vysoká cena tabletů, slabší uživatelské rozhraní a méně aplikací. To by se mělo změnit příchodem nové verze tohoto operačního systému v posledním čtvrtletí roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám