Hlavní obsah

Samsung vyostřuje patentový spor, chce zakázat prodej iPhonů a iPadů

Novinky, mif

Společnost Samsung si nechce nechat líbit řadu žalob, které na ni v minulých měsících podala společnost Apple. A protože nejlepší obrana je útok, korejský technologický gigant podal žaloby na firmu s logem nakousnutého jablka hned ve třech státech - Francii, Austrálii a Jižní Koreji. Upozornil na to list The Korea Times.

Článek

„Jestli Apple nepřestane používat naše komunikační technologie, je naprosto nemožné, aby přístroje prodával a neporušoval tak naše patenty. V nadcházejících právních sporech s Applem budeme nekompromisní,“ uvedli zástupci Samsungu v prohlášení.

Podle nich Apple porušuje jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. Konkrétně se spor týká chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad. Podle listu The Korea Times má navíc Samsung připraveny i nové žaloby na ještě nepředstavený iPhone 5.

Žaloby od Samsungu jsou odvetou za stížnosti Applu na vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab. Firmě vadí, že prý příliš kopírují vzhled iPadu. Na základě stížností byl Samsung dokonce nucen přestat prodávat novou generaci svého počítačového tabletu v Německu. [celá zpráva]

Patentové spory s HTC i Nokií

Soudní pře o porušení patentových práv vede Apple také s dalšími výrobci. Například loni požádala společnost HTC Komisi pro mezinárodní obchod (ITC) o vydání zákazu prodeje populárního počítačového tabletu iPadu, mobilního telefonu iPhonu a multimediálního přehrávače iPodu na území USA. Důvodem má být porušení hned pěti patentových práv.

Stížnost od HTC se týkala především vzhledu, funkcí a rozvržení nabídky na obrazovce při telefonování. Jedním z údajně porušených patentů je také způsob, jakým dokáže přístroj šetřit elektrickou energii.

Už od roku 2009 vede Apple několik patentových sporů s finským výrobcem mobilních telefonů Nokia. Začala to v říjnu Nokia, která federálnímu soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám