Hlavní obsah

UPC chystá zrychlení internetu na 120 Mbit/s 

Největší tuzemská kabelová firma UPC chystá zvýšení rychlosti svého internetového připojení. Od pondělí nabídne v rámci balíčků s kabelovou televizí připojení o rychlostech 60 a 120 Mbit/s. Samostatně by se zvýšené rychlosti měly objevit v nabídce firmy na začátku příštího roku, uvedl důvěryhodný zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Internetové kabely

Článek

Mluvčí UPC František Malina pouze potvrdil, že UPC zřejmě zavede vyšší rychlosti v balíčcích v rámci podzimní kampaně. "Chceme tak mimo jiné otestovat, jaký by byl o službu zájem," dodal bez dalších podrobností.

V současnosti UPC nabízí internet o rychlostech deset, 25, 50 a 100 Mbit/s za 494 až 999 korun. Balíčky s novými rychlostmi vyjdou v případě 60 Mbit/s a televizní nabídky Komfort s 80 programy na 649 korun měsíčně plus poplatek za pronájem zařízení. U dvojnásobné rychlosti bude cena o stokorunu vyšší.

Pokud si v současnosti zákazník objedná samostatně připojení 50 Mbit/s a nabídku standard, zaplatí 1403 korun. Základní desetimegabitovou přípojku bude UPC dál samostatně nabízet za cenu 299 korun pro první rok, poté stoupne na 494 Kč.

Zrychlila i konkurence

Během posledních několika měsíců zrychlila své internetové přípojky také konkurence z řad telefonních operátorů. Do nabídky totiž zařadili technologii VDSL, která dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi budou rychlosti jiné.

Koncovým zákazníkům umožňuje VDSL připojení o rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. V České republice ji ale nemohou využívat všichni. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze uživatelé vzdálení maximálně 1,3 km. Standard ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km.

Technologie VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením. Aby mohli zákazníci používat rychlejší internet, musí vyměnit své stávající internetové modemy za nové, které budou VDSL podporovat.

VDSL internet má v současnosti v nabídce Telefónica O2, T-Mobile i Vodafone. Nejmladší tuzemský operátor však přípojky nabízí v současnosti pouze po firemní klientelu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám