Hlavní obsah

Nemocný Steve Jobs končí ve funkci šéfa Applu

Aktualizováno

Zakladatel amerického technologického gigantu Apple Steve Jobs (56) odstoupil z funkce generálního ředitele podniku. Nahradí ho provozní ředitel Tim Cook. Jobs se již delší dobu potýká se zdravotnímu potížemi. Jeho rezignace podle agentury Reuters vyvolala obavy, že se tyto potíže zhoršily.

Článek

Jobs uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však bude i nadále působit, protože byl jmenován předsedou správní rady.

V souvislosti s rakovinou slinivky, ze které se Jobs úspěšně vyléčil, trpí několik posledních let hormonální nerovnováhou, která okrádala jeho tělo o důležité bílkoviny. Některá americká média na začátku roku přinesla zprávu, že nemoc je natolik vážná, že Jobsovi zbývá jen několik týdnů života. Šéf Applu tyto spekulace odmítl již před časem jakkoliv komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Jobs je považován za srdce i duši společnosti Apple, která se tento měsíc na krátkou dobu stala podle tržní hodnoty největším podnikem ve Spojených státech. Apple v posledních letech slaví úspěchy zejména s mobilními telefony iPhone a tablety iPad.

"Stevovy mimořádné vize a vůdčí schopnosti zachránily Apple a přivedly ho na pozici nejinovativnější a nejhodnotnější technologické společnosti světa," uvedl člen rady Applu Art Levinson. Dodal, že Jobs bude firmě nadále poskytovat "své unikátní náhledy, kreativitu a inspiraci".

Společnost Apple minulý měsíc oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o téměř 125 procent na 7,3 miliardy dolarů (zhruba 123 miliard Kč). Její čtvrtletní tržby stouply o více než 80 procent na 28,6 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám