Hlavní obsah

Ve využívání internetu patří Češi na stupně vítězů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za evropským průměrem stále zaostáváme, ale mezi kandidátskými zeměmi jsme ve využívání internetu na špici. "Lepší" je jen Estonsko a Slovinsko se 60, respektive 45 procenty.

Článek

Z výzkumu, který v kandidátských zemích proběhl v lednu 2003, dále vyplývá, že více než 90 procent Čechů již někdy o internetu slyšelo, což znamená čtvrtou příčku mezi desítkou přistupujících zemí. Mezi obyvateli ale panují značné rozdíly, které závisí hlavně na věku. Zatímco pouze jedno procento osob ve věku 15 až 24 let nezná internet, ze seniorů na 65 roků je to už 54 lidí ze sta.

V hodnocení využívání internetu je možné Čechy postavit zhruba na roveň Francie či Španělska. Nejpokročilejší uživatelé ovšem "obývají" severské země. Z nich nejvyspělejší se jeví Dánsko, které se tak může měřit i se Spojenými státy, kde internet využívají více než tři čtvrtiny obyvatel.

Nejslabší z uchazečů o vstup do EU jsou Maďarsko a Rumunsko, kde internet používá pouze zhruba pětina občanů.

Data byly nasbírány a zpracovány v rámci projektu Evropská komise SIBIS (Statistical Indicators Benchmarking the Information Society). Výzkum proběhl v zemích EU, Švýcarsku a USA v roce 2002 a v kandidátských zemích v lednu 2003. V ČR bylo dotazováno více než tisíc osob starších 15 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí vaše PC 02/2004 - TV Program

Neradi utrácíte peníze za televizní program a hledání na teletextu se vám zdá příliš zdlouhavé či složité? Pak mám pro vás řešení - mějte stále aktuální...

Výběr článků

Načítám