Hlavní obsah

Prodej počítačů v Česku v pololetí klesl o čtvrtinu

Novinky, mif

Českému trhu počítačů se letos nedaří. Za pololetí klesl prodej o více než čtvrtinu na 388 503 PC. Nejvíce prodaly značky HP, Acer a Dell. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Článek

Na oslabení prodejů PC, které 12. srpna slaví 30 let svého vzniku, se podle analytičky Gartneru Annette Jumpové projevila slabá poptávka domácností i veřejného sektoru, kterou nedokázal vyrovnat vyšší zájem malých a středních firem. Výraznější pokles přitom zaznamenaly přenosná PC, která mají na trhu dvoutřetinový podíl.

"Poptávku v ČR ovlivnila současná politická situace a výhled na možné reformy, stejně jako nejistá ekonomická situace v EU, se kterou má ČR velmi těsné obchodní vazby," dodala Jumpová.

Nejprodávanější značkou v ČR byla v pololetí Hewlett-Packard, která zaznamenala jen mírný pokles o 1,5 procenta na 102 811 PC, i přes 60procentní propad následuje Acer s 57 636 prodanými počítači a třetí skončil Dell s prodejem 48 482 PC.

Díky působení tchajwanské společnosti Foxconn je Česko jedním z největších výrobců počítačů v Evropě. Foxconn z výrobních závodů v Pardubicích a nově i v Kutné Hoře dodává osobní počítače, servery a příslušenství například značkám HP, Compaq nebo Dell. Jen pro HP firma za posledních deset let vyrobila přes 30 miliónů PC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám