Hlavní obsah

Čeští piráti spustili web odkazující na stovky filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pirátská strana (ČPS) spustila ve čtvrtek komunitní web, který propojuje odkazy na filmy s recenzemi. Na stránkách www.tipnafilm.cz zájemci naleznou filmové žebříčky, recenze z portálů ČSFD, IMDB s odkazy na stažení děl roztříděné podle kvality. Projekt s heslem "Odkaz není zločin" je nekomerční.

Foto: Novinky

Na stránkách lidé najdou vedle odkazů i filmové žebříčky nebo recenze.

Článek

Web navazuje na již spuštěný projekt piratskefilmy.cz. Oba projekty odlišuje zejména skutečnost, že stránka piratskefilmy.cz umožňuje sledovat přímo filmy, zatímco tipnafilm.cz nabízí množství odkazů k jejich stažení. "V současné době je na novém webu asi 120 různých filmů a 2000 odkazů," uvedl předseda ČPS Ivan Bartoš.

Dodal, že ČPS se rozhodla projekt zaštítit a provozovat, protože autoři portálu se obávají perzekuce ze strany policie a protipirátských organizací. Při té příležitosti upozornil na případ šestnáctiletého mladíka z Liberecka, který byl na začátku roku obviněn ze spáchání trestného činu porušování autorského práva. Podle policie se trestného činu dopustil tím, že provozoval internetovou stránku, která téměř dva roky umožňovala veřejnosti prostřednictvím odkazů online sledování filmů a seriálů.

"Bez odkazů by internet neexistoval," upozornil místopředseda ČPS Mikuláš Ferjenčík. Podle "pirátů" není trestné poskytování odkazů na film, který na internet umístil někdo jiný. Místopředseda "pirátů" Ferjenčík podotkl, že ČPS "stojí za talentovanými programátory, které by měl filmový průmysl místo stíhání raději zaměstnat".

Česká pirátská strana

ČPS byla zaregistrována v prosinci 2009. Její politický program je zaměřen na vytvoření vyspělé informační společnosti a na svobodné šíření informací. Ve volbách do Poslanecké sněmovny loni v květnu strana přesvědčila přes 42 000 voličů, získala tak 0,8 procenta hlasů.

Neparlamentní ČPS chce například prosadit novelu zákona, která by obsahovala definici síťové neutrality. Z ní by plynulo, že poskytovatel připojení nemá právo zasahovat do internetové komunikace svého zákazníka. Kvůli prosazení síťové neutrality by strana chtěla připravit petici. Pirátská strana tak navazuje na nedávnou aktivitu proti cenzuře internetu, kdy petici podle údajů na webu "pirátů" podepsalo kolem 14 000 lidí. Internet měla omezit novela loterijního zákona.

Podle dodatku, který chtěl prosadit poslanec TOP 09 Jan Farský, měli tuzemští poskytovatelé internetového připojení bránit uživatelům přístup na stránky loterijních firem, které nemají licenci ministerstva financí. Omezení se mělo týkat i stránek s reklamou na tyto loterijní weby. Dodatek sněmovna minulý týden neschválila.

"Piráti" také chtějí bojovat proti podezřelým zakázkám a zvýšit otevřenost české politiky a úřadů. Na server PirateLeaks mohou lidé zasílat například dokumenty o podezřelých zakázkách na ministerstvech nebo radnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám