Hlavní obsah

Za nelegální stažení 24 písniček má žena zaplatit milión korun

Novinky, mif

Američanka Jammie Thomasová-Rassetová, která si v roce 2005 z internetu ilegálně stáhla 24 písniček, má nakonec štěstí v neštěstí. Soud jí snížil pokutu za porušování autorských práv. Místo horentní sumy 1,5 miliónu dolarů (přes 25 miliónů korun) by nyní měla zaplatit „jen“ 54 000 USD, tedy necelý milión korun. Upozornil na to server Ars Technica.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvaatřicetiletou Jammie Thomasovou-Rassetovou ze státu Minnesota shledal již v roce 2009 soud vinnou z toho, že si z internetu ilegálně stáhla 24 hudebních titulů včetně písní od No Doubt, Green Day, Linkin Park, Sheryl Crowové nebo Glorie Estefanové, uvedla CNN.

Za porušení autorských práv tehdy měla podle soudu zaplatit 1,9 miliónů dolarů. Důvod původní vysoké pokuty byl ten, že si písně z jejího počítače mohli stáhnout další lidé, neboť byla napojena na P2P síť Kazaa, přes kterou rozeslala dalších 1700 skladeb.

Thomasová-Rassetová, matka čtyř dětí, se tehdy proti vysoké pokutě odvolala. Tvrdila, že si jako matka s omezeným rozhledem nebyla vědoma porušení zákona. Načež jí soud pokutu snížil na 222 000 dolarů. V dalším odvolání bylo ale odškodnění opět navýšeno na již zmiňovaných 1,5 miliónu dolarů.

Jak se nyní zdá, žena nakonec bude muset zaplatit „pouze“ 54 000 USD, tedy necelý milión korun. Rozhodl o tom soudce Michael Davis. „Odškodnění 1,5 miliónu dolarů za stažení a distribuci 24 skladeb je otřesná, obzvláště s ohledem na to, že skladby byly využity výhradně pro osobní použití,“ uvedl v závěrečné řeči soudce.

Jammie Thomasová-Rassetová ale ještě nemá zcela vyhráno, protože žalobce má stále čas se proti rozhodnutí soudu odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám