Hlavní obsah

Nokia prohrála patentový spor s německou společností IPCom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia u soudu v Londýně prohrál patentový spor s německou firmou IPCom. Soud ve čtvrtek rozhodl, že patent německého podniku z oblasti telekomunikací je platný. Mluvčí Nokie k tomu dodal, že se verdikt jejich tržeb v Británii nedotkne a že se společnost proti části rozhodnutí odvolá.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

"Po značné době je to první případ, kdy britský soud uznal telekomunikační patent za platný a zneužitý," uvedl Myles Jelf z Bristows Partner, který byl pro IPCom poradcem.

"Se vší úctou nesouhlasíme s názorem soudu, že je patent platný v pozměněné podobě a že některé z našich starších produktů možná tento upravený patent porušily," uvedl mluvčí Nokie. "Vůči této části rozhodnutí máme v úmyslu se odvolat," dodal.

Společnost IPCom převzala patentové portfolio pro mobilní komunikace společnosti Bosch. Tyto patenty vznikaly od poloviny 80. let minulého století do roku 2000 a zahrnují kolem 160 patentových skupin platných celosvětově. Je mezi nimi i několik klíčových patentů pro bezdrátové komunikace, například standard pro první připojení telefonu do sítě.

Nokia a IPCom kvůli těmto patentům vedou spory u několika soudů přes čtyři roky. Nokia tvrdí, že požadavek licenčních poplatků od IPCom je přehnaný a neoprávněný. V jiném sporu se finské firmě tento týden podařilo dosáhnout významného vítězství v právní bitvě s americkou technologickou společností Apple. Ta souhlasila s tím, že bude Nokii za licence platit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám