Hlavní obsah

Hacker napadl síť úřadu práce v Sokolově a převedl si milión

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov
Aktualizováno

Sokolovští kriminalisté dopadli 25letého mladíka ze Sokolova a obvinili z toho, že se naboural do počítačové sítě Úřadu práce v Sokolově. Hacker si pak převedl na svůj účet bezmála jeden milión korun.

Foto: Novinky

Článek

Mladík nejprve přes internet získal neoprávněný přístup do systému úřadu a pak se pomocí svého vlastního programu připojil k vnitřní síti, která je propojena s celorepublikovou počítačovou sítí v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

„Zpočátku se seznamoval s postupy pracovníků úřadů, kdy vysledoval, kdo spravuje finance a jak celý systém funguje. Muž si poté postupně převedl na svůj účet 960 000 korun,“ uvedla v úterý mluvčí sokolovských policistů Kateřina Dohnalová.

Policisté muže zadrželi po předchozím písemném souhlasu státního zástupce. „Nyní je stíhán na svobodě. Za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest,“ poznamenala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám