Hlavní obsah

Microsoft musí zaplatit skoro pět miliard za porušení patentu

Americký softwarový gigant Microsoft musí zaplatit rekordních 290 miliónů dolarů (4,8 miliardy Kč) za porušení patentových práv malé kanadské softwarové firmy i4i. Nejvyšší soud ve čtvrtek zamítl odvolání společnosti Microsoft proti tomuto rozhodnutí.

Foto: Novinky

Microsoft.

Článek

Firma i4i zažalovala Microsoft v roce 2007 a obvinila ho, že nezákonně použil její patent na software pro manipulaci s textem ve svém textovém editoru Word. Federální porota poté přiznala společnosti i4i odškodné 290 miliónů dolarů.

Microsoft toto rozhodnutí nejprve napadl u odvolacího soudu, ten ale odškodné potvrdil. Microsoft pak sice sporný prvek ze svého editoru odstranil, odvolal se však k Nejvyššímu soudu a požadoval nový proces, napsala agentura Reuters.

Nejvyšší soud ale jednomyslně podpořil rozhodnutí odvolacího soudu. Odmítl rovněž výzvu Microsoftu ke zmírnění tradičního požadavku, podle kterého musí žalovaný v patentových sporech porotě "jasně a přesvědčivě" dokázat, že patent žalující strany je neplatný.

Microsoft zaplatil pokuty v hodnotě desítek miliard

Kvůli svému dominantnímu postavení prošel Microsoft již několika soudními spory. Evropská komise firmě za zneužívání pozice na trhu postupně vyměřila pokuty v celkovém objemu 1,68 miliardy eur (téměř 45 miliard korun).

Na začátku roku 2009 například obvinila Evropská komise Microsoft z porušování pravidel hospodářské soutěže. Microsoft oznámil, že komise to zdůvodňuje tím, že firma od roku 1996 začleňuje do svých operačních systémů pro osobní počítače internetový prohlížeč Internet Explorer.

Komise zaslala Microsoftu "vyjádření námitek", v němž formulovala předběžný názor na tuto záležitost. Podle něj firma integrací Exploreru do operačních systémů Windows omezuje konkurenci tak, že brání rivalům v rozvoji.

Výsledkem sporu bylo zavedení takzvaného ballot screenu (hlasovací obrazovky) ve všech prodávaných verzích Windows. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám