Hlavní obsah

Člověk opět porazil stroj, tentokrát ve skládání Rubikovy kostky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šachový velmistr Garry Kasparov změřil na začátku roku 1996 síly s počítačem několikrát, poražen byl ale až po několika partiích 10. února. Porazit člověka se stroj pokusil opět letos, tentokráte ve skládání Rubikovy kostky. I když nový robot složil oblíbený hlavolam extrémně rychle, na lidský světový rekord stále nestačil.

Článek

Nový robot na skládání Rubikovy kostky byl sestrojen na Swinburnské technické univerzitě v Austrálii. Mezi podobnými stroji nemá konkurenci. Hlavolam dokázal složit za méně než jedenáct vteřin, konkrétně 10,69 sekund.

Předchozí rekord mezi roboty byl přitom delší o více než sedm vteřin. Bývalý šampión na složení Rubikovy kostky potřeboval 18,2 sekundy, napsal zahraniční IT server Übergizmo.

I když jsou oba stoje extrémně rychlé, na člověka stále nemají. Světový rekord drží od letošního května Feliks Zemdegs, který dokázal populární hlavolam složit za 6,24 sekundy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám