Hlavní obsah

Seznam.cz spustil nového robota, vyhledávání bude rychlejší a přesnější

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednička na českém internetu - Seznam.cz nasadila po několika týdnech testování do ostrého provozu nového vyhledávacího robota. Díky tomuto zásadnímu vylepšení bude indexace webových stránek rychlejší a plynulejší, což se pozitivně promítne do přesnosti výsledků hledání.

Foto: Novinky

Seznam.cz

Článek

„Příprava instalace nového robota, respektive nové databáze, stejně jako následné nasazování, probíhalo téměř celý minulý týden. Bylo totiž nutné nainstalovat zhruba stovku strojů. Nevyhnuli jsme se proto ojedinělým prodlevám při načítání stránky výsledků. Nejednalo se však o žádné závažné chyby, ale obvyklé nesnáze spojené s instalací nové databáze do běžného provozu,“ řekl Marek Gizela, manažer produktového týmu fulltextového hledání Seznamu.

„Nasazení nového robota předcházelo veřejné testování beta verze, do kterého se zapojily desítky našich uživatelů. I díky jejich podnětům jsme mohli novou databázi spustit již nyní. Všem bych chtěl za jejich podněty poděkovat,“ dodal.

Kromě přesnějšího vyhledávání přináší nový robot další novinky, jako je podpora takzvaných kanonických URL, která přináší lepší práci s duplicitním obsahem. „Změnilo se také chování robota k dočasně nedostupným nebo k přesměrovaným stránkám, což potěší především tvůrce webů. Při výpadku stránky zůstanou nyní naměřené hodnoty Sranku (hodnocení určující oblibu webu, pozn. red.) a ostatních signálů uloženy. Při opětovné dostupnosti stránky nebude třeba čekat na jejich následné dopočítání,“ vysvětlila Irena Zatloukalová, mluvčí Seznamu.

V databázi Seznamu je aktuálně zaindexováno na 400 miliónů internetových stránek. Nový robot jich dokáže každý den přidat dalších 50 miliónů, při nejvyšším výkonu přibude tisíc webů za vteřinu. Seznam.cz vyhledává denně odpovědi na 17 miliónů uživatelských dotazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám