Hlavní obsah

Chatující povzbuzovali na internetu sebevraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

První internetový mučedník, tak nazvala média 21letého Brandona Vedase, počítačového experta z Arizony, který v polovině ledna spáchal sebevraždu v internetovém přenosu. Za svědky si vybral skupinu lidí, které znal jen přes internet a nechal je svému umírání přihlížet až do konce.

Článek

Posledního rozhovoru s Vedasem alias Ripperem (Rozparovač) se účastnilo nejméně třináct lidí, kteří se sešli v jedné z virtuálních místností IRC (Internet Relay Chat). Ti všichni přihlíželi, jak se Ripper chvástá, že si právě vzal smrtící koktejl z několika druhů léků. Ze začátku mu nevěřili, ale po 47 minutách psané konverzace, k níž Brandon zapnul webovou kameru, se jeho poznámky stávaly čím dál tím nesrozumitelnější a zmatenější, jak smrtící kombinace začala působit. Trvalo ale ještě hodinu, než účastníkům diskuse došlo, že je Ripper doopravdy mrtvý a že se možná stali spoluviníky.

Rodina zvažuje podání žaloby

Z přepisu chatové konverzace je zřejmé, že někteří účastníci se ho od sebevraždy nejen nesnažili odradit, ale navíc ho pobízeli, aby si vzal víc prášků a vlastní smrt si tak pojistil.

Jeho smrt tak znovu otevřela otázky související s možným zvýšením odpovědnosti poskytovatelů internetového připojení za obsah, který se na jejich stránkách objevuje, stejně jako otázku právní odpovědnosti účastníků sebevražedné chatové seance.

Brandonův bratr nyní zvažuje podání žaloby na osoby, které jeho smrti přihlížely, jednak za neposkytnutí pomoci - což ale bylo v daném případě obtížné, protože ostatní návštěvníci chatu skutečné jméno "Rippera" neznali -, ale hlavně za povzbuzování k sebevraždě.

Sebevražda 17letého Američana

Případ Brandova Vedase rozhodně není jediným, který ukázal záludnosti anonymity internetové sítě. Podobně se rozhodl ukončit svůj život 17letý chlapec z Lawrence v americkém státě Kansas, který jedno lednové odpoledne roku 2002 rozeslal do několika internetových diskusních skupin následující vzkaz: "Právě jsem udělal první krok ve svém plánu na sebevraždu. Měl bych být mrtvý asi za 40 minut. Sbohem všichni." K dispozici dal i popis smrtícího koktejlu. Na konci dodal: "Když už se nikdy neozvu, tak to zabralo J".

Mrtvého Patricka našla o pár hodin později matka, která v prosinci loňského roku podala žalobu na přispěvatelku jednoho z chatu. Ta si s Patrickem povídala po telefonu, zatímco se předávkovával prášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám