Hlavní obsah

Chytré robotické uši prozradí, jakou má člověk náladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci vyrobili unikátní robotické uši, které na člověka prozradí, jakou přesně má náladu. Netradiční čelenka se totiž různě pohybuje díky dvěma mozkovým senzorům, které zachycují duševní rozpoložení člověka.

Článek

Pokud se uši zvednou, znamená to, že jejich nositel je nervózní, nebo se na něco soustředí. Když naopak klesnou, je to známkou uvolněnosti a rozptýlenosti. Vývojáři pamatovali i na takové situace, kdy je člověk při určitých aktivitách, jako jsou například hraní her nebo čtení knih, ve stejnou chvíli uvolněný i soustředěný. V takovém případě se uši v krouživých pohybech vrtí. Při nízké mozkové aktivitě zase zlehka stříhají vpřed a zpět.

Vývojem "neurokontroly" se zabývají laboratoře po celém světě, aby pomohly pacientům se syndromem uzamčení, kteří jsou sice při vědomí, ale nemohou se hýbat a komunikovat. Tentokrát ale firma Neuroscience, která za hračkou stojí, chtěla podle Reuters přinést něco pro zábavu všem.

Technologie, která pomáhá

Ve Švýcarsku upravují vědci tuto technologii pro osoby připoutané ke kolečkovým křeslům a v Německu ji zase testují jako možný způsob ovládání automobilů.

Ačkoli se kočičí uši mohou zdát jako bezvýznamný pokrok, vývojáři jsou jiného názoru. Technologii je možné přizpůsobit jako komunikační nástroj pro samotáře nebo ty, kteří se ve společnosti cizích lidí stydí. Prozatím udělátko slouží jako nezvyklý hi-tech výstřelek.

"Připadá mi zábavné, že se kočičí uši pohybují ve shodě s mými pocity," prohlásila zubařka Misa Tokuizumiová. Výrobce plánuje ještě letos uvést Necomimi i na zahraniční trhy. Zájemce by za zařízení měl zaplatit několik set dolarů (několik tisíc korun).

Především pro páry, které musí svůj vztah udržovat na dálku, vytvořili japonští studenti unikátní líbací stroj. Novinka s názvem Kiss Transmission Device se skládá ze dvou částí. Každou z nich musí partneři připojit ke svému počítači s přístupem na internet – a „proces“ líbání může začít…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám