Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (149.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle našeho seriálu vám poradíme, jak zadarmo optimalizovat obrázky určené pro web a přidat k nim svůj copyright. Dále nabídneme kvalitní program pro katalogizaci výměnných médií. A na závěr nechybí utilita, prostřednictvím které můžete kompletně pročistit váš systém.

Článek

Interactive JPEG Optimizer 5.02

V dnešní době je naprostá většina webových stránek doslova přeplněna obrázky a nejrůznější grafikou, což často vede ke zdlouhavému načítání jednotlivých obrázků a ve výsledku i celé webové stránky. Časy, kdy se většina českých uživatelů připojovala na internet modemy s rychlostí 28.8 Kb/s jsou už naštěstí dávno pryč a řada z nás má dnes několikanásobně rychlejší a hlavně časově neomezené internetové připojení. To ale nijak nesnižuje význam optimalizace webových stránek a především komprese obrázků, které často načítání stránek zdržují. Naopak s rostoucím množstvím grafiky na internetu je optimalizace obrázků ještě důležitější.

Pokud provozujete na internetu nekomerční web nebo třeba jen zde máte své osobní stránky, bylo by nesmyslné investovat do specializovaných komerčních programů pro optimalizaci obrázků (např. XAT ImageOptimizer) nebo do profesionálního Photoshopu, který nabízí také několik funkcí určených speciálně pro optimalizaci webové grafiky. Spíš by vás mohl zaujmout bezplatný program Interactive JPEG Optimizer, který dokonce nabízí i dávkovou optimalizaci obrázků, čímž dokáže ušetřit spoustu času při optimalizaci většího množství obrázků.

Uživatelské rozhraní programu vás možná na první pohled trochu překvapí, ale po chvíli zjistíte, že je velice přehledné a poměrně dobře promyšlené. Program nabízí náhled na původní obrázek a hned vedle můžete sledovat dynamicky měnící se náhled na komprimovaný obrázek, přičemž pod každým obrázkem se zobrazuje aktuální velikost souboru, což umožňuje sledovat závislost kvality obrázku na výši komprese a tedy i velikosti souboru. K dispozici je i odhadovaná doba načítání obrázku na 56K modemu. Oba náhledy můžete libovolně zoomovat a jednoduše tak porovnávat detaily původního a komprimovaného obrázku. V horním panelu je možné měnit úroveň JPEG komprese, ale i řadu dalších parametrů jako je např. jas, kontrast či barevné podání obrázku. S tímto programem také poměrně jednoduše změníte rozměry obrázku nebo vyrobíte výřez, podobně jako v plnohodnotném grafickém editoru.

Tím ale možnosti JPEG Optimizeru zdaleka nekončí. K dispozici je např. i jednoduchý nástroj, prostřednictvím kterého můžete na všechny své obrázky automaticky přidat copyright. Můžete si zvolit vlastní text a jeho umístění v obrázku. Vzhledem k již zmíněné dávkové funkci může tento program kromě optimalizace obrázků dobře sloužit i k automatickému umístění copyrightu do všech vašich snímků.

JPEG Optimizer dokáže otevřít a upravit obrázky v mnoha různých grafických formátech (včetně TIFF či PNG), ale všechny pak ukládá do formátu JPEG. Oproti komerčnímu programu od firmy XAT nabízí menší podporu formátů a zároveň také jen základní možnosti nastavení komprese, ale zato jej můžete používat úplně zadarmo a v oblasti freewarových programů je třeba ocenit i podporu dávkové úpravy snímků.

Vzhledem k tomu, že se jedná o sponzorovanou freewarovou verzi, po každém ukončení programu je nutné shlédnout obrazovku s nabídkou sponzora, kterou však lze okamžitě zavřít.

Ke stažení zde  | Velikost: 1,05 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Visual CD 1.7

Visual CD patří mezi velmi kvalitní nástroje pro katalogizaci vašich cédéček, disket, pevných disků či jiných výměnných médií. Obsah jednotlivých médií pak můžete prohledávat bez nutnosti mít vložené právě prohledávané médium. Snadno tak zjistíte např., na kterém cédéčku se hledaný soubor fyzicky nachází. Program přitom dokáže prohledávat soubory i uvnitř archivů ZIP, RAR, CAB a dále umí prohledávat i ID3 tagy písniček uložených ve formátu MP3. Můžete si samozřejmě stanovit i minimální a maximální velikost souboru či časové rozmezí, kdy byl soubor naposledy změněn. Ve srovnání s dříve recenzovaným českým programem MediaCat nabízí tento program více pokročilých funkcí, ale zase je jeho ovládání celé v angličtině. Uživatelské rozhraní u obou programů je velice přehledné. Každopádně Visual CD stojí alespoň za vyzkoušení.

Ke stažení zde  | Velikost: 2,3 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

BeClean 1.4

Chtěli byste si vyčistit váš systém od nepotřebných dočasných souborů a údajů v registrech? Pak můžete vyzkoušet program BeClean, který dokáže nejen vyhledat dočasné a již nepotřebné (TEMP) soubory a vymazat je, ale také kompletně pročistit registry. Program dále umí odstranit nefungující zástupce na vaší ploše či v nabídce start a řadu dalších věcí, přičemž po každé operaci si můžete nechat zobrazit textový výpis provedených změn. Před čištěním registrů BeCleaner automaticky vytvoří jejich zálohu pro případ, kdy by došlo k problémům se systémem.

Ke stažení zde  | Velikost: 1,78 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám