Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku od pondělí výrazně zrychlí

Novinky, mif

V současnosti se lidé v České republice připojují k internetu přes pevnou linku rychlostí až 16 Mb/s. Od pondělí ale tato hodnota vzroste až na 25 Mb/s, a to díky technologii VDSL, která nahradí současný standart ADSL. Novinkám to potvrdila mediální zástupkyně Telefóniky O2 Blanka Vokounová.

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

Finální nabídku tarifů již představila společnost O2. „Stávající zákazníci získají rychlejší internetové připojení za stejnou cenu, kterou v současné době platí za využívání internetu na doma. Při uzavření závazku na 12 měsíců dostanou potřebný modem za 1 Kč,“ uvedla Vokounová.

Rychlejší internet si samozřejmě mohou pořídit i noví zákazníci. „V novém portfoliu si zákazníci mohou vybrat z uvedených VDSL tarifů. Nejvyšší varianta nabídne stahování dat až 25 Mb/s a odesílání až 2 Mb/s. Ke službě je nabízen VDSL Wi-Fi modem k bezdrátovému pokrytí domácnosti za 999 Kč včetně DPH,“ řekla Vokounová.

Přehled nových tarifů
Internet OptimalInternet Aktiv
Rychlost stahováníaž 16 Mb/saž 25 Mb/s
Rychlost odesíláníaž 1 Mb/saž 2 Mb/s
Cena750 Kč850 Kč

Nabízet VDSL internet přes pevnou linku budou i další tuzemští operátoři. Od příštího týdne by měl VDSL internet nabízet také operátor GTS Czech. Rozšířit nabídku plánuje ale i T-Mobile a Vodafone.

"V současné době službu našim firemním zákazníkům nabízíme v testovacím provozu, ale v budoucnu určitě chceme tuto službu nabídnout všem zákazníkům Vodafonu," řekl ČTK David Duroň z Vodafonu s tím, že cena nového připojení nebude vyšší než u současné nabídky.

Jak funguje VDSL

Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi jsou rychlosti jiné.

Technologii VDSL nebudou moci využít všichni zákazníci v České republice. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít ji tedy budou moci pouze lidé vzdálení maximálně 1,3 km. Standart ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii VDSL měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Technologie VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením. Pro její provoz je tedy potřeba zakoupit nový modem.

Reklama

Výběr článků

Načítám