Hlavní obsah

Za pět let bude na světě šest miliard internetových přípojek

Počet uživatelů širokopásmového připojení k internetu ve světě se letos zdvojnásobí a přesáhne jednu miliardu. V roce 2016 se přiblíží šesti miliardám. Odhaduje to společnost Ericsson.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní operátoři i operátoři pevných linek budou muset brzy reagovat na potřeby klientů.

Článek

V roce 2011 dosáhnou příjmy operátorů mobilních a pevných sítí zhruba 1,65 biliónu dolarů (asi 27 biliónů korun), což jsou téměř tři procenta předpokládaného celosvětového HDP. S rostoucí popularitou chytrých telefonů a tabletů se mobilní telefon jako zařízení pouze k hlasovým hovorům stává minulostí, míní autoři studie.

"Tento trend ovlivní všechny země včetně České republiky. Češi mají stejný zájem o moderní technologie jako například Japonci. Mobilní operátoři i operátoři pevných linek budou muset brzy reagovat na potřeby klientů. Požadavek poskytnutí přístupu k internetu v kteroukoli denní a noční hodinu stále větší skupině uživatelů bude vyžadovat navýšení investic do infrastruktury," uvedl ředitel zákaznických řešení Ericssonu ve střední a západní Evropě Pavel Doležal.

Zatímco v roce 2002 používalo internet podle průzkumu v USA, Velké Británii a Japonsku denně 36 procent lidí, loni to již bylo 90 procent. Nejpokročilejšími uživateli internetu jsou vlastníci iPhonů. Až 80 procent z nich prohlašuje, že se k síti připojují každý den. V případě uživatelů laptopů se jedná o 74 procent a v případě smartphonů jde o 63 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám